Tot ce trebuie sa stii despre dieta verticala

Tot ce trebuie sa stii despre dieta verticala

Probabil ați auzit de dieta verticală creată de Stan Efferding, deoarece aceasta se bucură de destul de multă popularitate în rândul culturiștilor, sportivilor. Regimul dat are scopul de a ajuta să obțineți rapid corpul suplu cu o masa musculară de invidiat. Totodată, aceasta propunere de regim vertical este văzută cu scepticism de către nutriționiști, din cauza dezavantajelor sale pentru sănătatea și nu numai.

În publicația dată veți putea afla tot ce doriți să știi despre dieta verticală, dacă este o dietă sănătoasă, cum funcționează și care sunt alimentele ce se permit și se interzic în dieta verticală. Dar daca aceasta dieta nu vi se potriveste sau doriti sa analizati mai multe, va recomandam dieta ketogenica.

Dieta verticala – ce este

Concepută de celebrul culturist Stan Efferding, dieta verticală a început să fie apreciată mai ales în rândul atleților de performanță, și persoanelor care au scopul de a câștiga rapid masă musculară.

Dieta dată se bazează pe consum limitat de alimente bogate în nutrienți și care sunt ușor de digerat.

În acest sens, regimul vertical se concentrează cel mai mult pe aportul de micronutrienți (antioxidanți, minerale și vitamine), și într-o măsură limitată pe macronutrienți:

  • carbohidrați
  • proteine
  • grăsimi

Cea mai mare parte a alimentării în dieta verticală se bazează pe carnea roșie și orezul alb. Orezul alb reprezintă sursa principală de carbohidrați permisă în acest regim alimentar, deoarece este ușor digerabil, chiar și în cantități mari. Acest lucru este extrem de important în cazul sportivilor de performanță care au nevoie de un aport foarte mare de carbohidrați.

În această dietă se pune mai mult accent pe carne roșie față de alte tipuri de carne sau pește datorită aportului înalt în nutrienții necesari pentru dezvoltarea masei musculare și concentrației mari în vitamine B, fier, zinc și colesterol.

Dieta verticală – Alimente permise si interzise

Pentru a suplini necesitatea organismului în micronutrienți, aceasta dietă creată de Efferding include de asemenea o listă limitată de alimente bogate în substanțe nutritive ușor de digerat. Asadar, în afara de carne roșie și orez, dieta verticală permite consumul unui grup de legume și fructe cu un conținut redus de FODMAP, ce reprezintă grup de glucide fermentabile cu lanț scurt.

În acest sens, se permit așa legume ca:

  • roșii
  • cartofi
  • spanacul
  • kale
  • vinete

Si din categoria de fructe se permit:

  • afinele
  • căpșunile
  • bananele necoapte

De asemenea în afara de acestea, în lista de alimente a dietei verticale permise se includ și ouă.

Totodată, pentru această dietă se recomandă de evitat orice tip de alimente greu digerabile care pot limita absorbția unor nutrienți. Aici se includ alimente leguminoase și legumele care pot provoca efectul de balonare, cum ar fi soia, conopida sau broccoli, precum și legumele cu conținut înalt de FODMAP, precum usturoiul sau ceapă. De asemenea trebuie excluse uleiurile vegetale prelucrate din plante și orez brun.

În același timp, cantități mici de ovăz și leguminoase se permit in cadrul dietei verticale doar cu condiția să fie în stare încolțită sau anterior înmuiate pentru a ușura digestia lor.

Beneficiile dietei verticale

Conceptul regimului vertical susține că, cu ajutorul unui consum limitat de alimente extrem de nutritive, acesta poate ajuta la dezvoltarea unei mase musculare de invidiat, va acoperi deficiențele nutritive, precum și va îmbunătăți funcționarea stomacului și va ajuta la ridicarea nivelului de energie.

De asemenea prin limitarea acelor alimente de tip FODMAP, unele studii arată se poate evita eficient efectul de balonare care poate influența negativ construirea masei musculare și creșterea în greutate în timpul dietei.

Dar avem si varianta mai putin restrictiva, meniu dieta Daneza, care este considerata una dintre cele mai rapide diete.

Contraindicatii – cine poate urma dieta verticala

Contraindicatii - cine poate urma dieta verticalaTotodată dieta verticală prezintă și unele dezavantaje, din punctul de vedere a nutriționiștilor. Unul din dezavantajele discutate este că regimul vertical ar putea afecta negativ sănătatea, deoarece stimularea consumului excesiv de carne roșie poate favoriza dezvoltarea unor afecțiuni de sănătate, precum diabetul sau boli cardiovasculare.

De asemenea, regimul vertical ar putea avea un impact asupra procesului de digestie din cauza lipsei de fibre în alimentele permise, ceea ce poate duce la constipație și balonare.

De asemenea, trebuie considerate unele limitări a acestei diete pentru persoanele cu sindromul de colon iritat. Acest fapt se datorează includerii în dieta verticală a unor alimente cu conținut înalt de FODMAP, precum sunt lapte, iaurt, smochine, cireșe, mere și alte fructe, care le pot produce crampe musculare, balonare sau diaree.

Ca toate tipurile de diete ce restricționează alimentele consumate, dieta verticală nu poate fi menținută pe termen lung de dragul scopului final. Pentru acest lucru, se recomandă să urmați un regim alimentar echilibrat și un stil de viață sănătos.

Dieta verticala – idei de planuri alimentare

Dieta verticala - idei de planuri alimentareLa începutul dietei lui Efferding, este nevoie de făcut un plan de nutriție care se calculează prin adăugarea unui exces de calorii la rata metabolică bazală existentă, care reprezintă numărul de calorii necesare pentru funcționarea corpului în regim de odihnă. Acest surplus caloric este crucial în regimul vertical pentru a creste greutatea masei musculare.

Cu cât mai mult corpul se va adapta la dietă, poți simți foame între mese. În acest moment se permite o mărire a consumului de calorii pentru a promova cresterea masei musculare, o recuperare rapidă și antrenamente fizice mai intensive sau mai frecvente.

Cantitatea exactă de calorii suplimentare necesară în regimul vertical va depinde de nevoile corpului legate de efortul fizic depus în antrenament.

Ca o propunere de plan alimentar, vă oferim următorul meniu de mese:

  • Prima masa: ouă întregi cu brânză, spanac și ardei roșu, cu migdale crude întregi, morcovi cruzi și suc de afine
  • Cea de-a doua masa: carne de vită și orez alb în supă de pui, împreună cu suc proaspăt de portocale
  • Cea de-a treia masa: somon și cartofi dulci, orez alb, împreună cu suc de portocale
  • Cea de-a patra masă: piept de pui și orez alb, spanac, cartofi, suc de afine
  • Gustare: Iaurt și fructe de pădure

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *