Articol promotional Acest post conține linkuri afiliate

Ce este colesterolul? Simptome de colesterol ridicat – cauze, tratament

Colesterolul este una dintre așa-numitele grăsimi dietetice și este o substanță vitală care intra in organism prin intermediul alimentelor de origine animală. Organismul are nevoie de colesterol pentru mentinerea sanatatii celulelor si organelor.

Colesterolul este produs de catre ficat si are un rol de bază în formarea hormonilor, cum ar fi estrogenul și testosteronul, formarea acidului biliar și vitaminei D. În plus, colesterolul este o componentă a membranelor celulare care înconjoară celulele din organism.

Tipuri de colesterol

Sângele transportă colesterolul din intestin sau ficat prin organism către organele care au nevoie de el împreună cu o proteină din sange, iar această combinație de grăsimi și proteine ​​se numește lipoproteină. Există diferite tipuri de lipoproteine, în funcție de cât de multă grăsime există în raport cu proteine, care dau naștere urmatoarelor tipuri de colesterol:

Colesterol HDL (high density lipoprotein)

Adesea denumit si colesterolul bun, colesterolul HDL ajută la prevenirea acumulării de colesterol în vasele de sange, ceea ce inseamna ca riscul de boli de inimă este mai mic dacă exista niveluri ridicate ale colesterolului de acest tip.

Beneficiile HDL includ capacitatea de a extrage colesterolul din plăcile de depozit arteriale și de a-l duce înapoi la ficat pentru eliminarea ulterioară. La femei nivelurile de HDL colesterol bun tind să fie mai mari decât la barbati.

Nu se recomanda ca valoarea colesterolului HDL sa coboare sub o valoare de 40 miligrame pe decilitru (mg dl hdl) sau 1,03 milimole pe litru (mmol/l).

Colesterol LDL (low density lipoprotein)

Majoritatea colesterolului din organism (aproximativ 70%) este transportat sub forma de lipoproteine ​​cu densitate joasă (LDL colesterol). Nivelurile ridicate de LDL cresc sansele de boli cardiovasculare, deoarece LDL determină creșterea colesterolului. LDL este adesea denumit colesterol rău.

Nivelul colesterolului LDL pentru persoanele cu risc scăzut de a dezvolta boli cardiovasculare este de aproximativ 116 miligrame pe decilitru (mg dl ldl) sau 3,0 mmol/l, un nivel normal de clesterol LDL fiind considerate si valori sub 100 mg dl.

In cazul in care exista anumiți factori de risc, de exemplu obezitatea sau evenimentele cardiovasculare anterioare (cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral), aceaste valori sunt prea mari pentru colesterolul LDL. Astfel ca este important să se urmărească o valoare sub 55 mg/dl (sau sub 1,4 mmol/l) și o reducere de cel puțin 50 la sută față de valoarea inițială.

Rolul trigliceridelor

Trigliceridele sunt un tip diferit de grăsime, care provin în principal din grăsimile pe care le consumam. Energia din alimente care nu este folosită imediat este transformată în trigliceride și transportată în celulele adipoase pentru depozitare.

Deși majoritatea trigliceridelor sunt stocate sub formă de grăsime, ele se găsesc și în niveluri scăzute din sange. Un nivel crescut al trigliceridelor în sange împreună cu un nivel crescut de colesterol LDL poate crește riscul de boli de inimă, în special in cazuri de diabet sau de tensiune arterială ridicată.

Din acest motiv, pe lângă nivelurile de colesterol, trebuie cunoscut și conținutul de trigliceride. Se recomandă o valoare a trigliceridelor mai mică de 150 mg/dl (1,7 mmol/l). Un nivel cuprins între 150 și 200 mg/dl (2,28 mmol/l) sunt considerate ridicate.

Colesterolul ridicat: cauze si riscuri

Colesterolul crescut face ca în interiorul vaselor de sange să se formeze depozite de grăsime (cunoscute sub numele de plăci de aterom) care afectează inima și vasele de sânge și crește riscul de a dezvolta ateroscleroza .

De-a lungul timpului, vasele de sânge care alimentează inima pot deveni atât de înguste încât nu transportă suficient oxigen către mușchiul inimii, în special atunci când se încordează. Acest lucru poate provoca dureri în piept (angină).

Dacă o placă de grăsime se rupe, poate provoca un cheag de sânge care poate bloca fluxul sanguin către inimă (atac de cord sau accident cardiovascular) sau către creier (accident vascular cerebral, cum ar fi accidentul vascular cerebral ischemic).

Colesterolul crescut poate fi uneori cauzat de o boală genetica, numită „hipercolesterolemie familială”, aproximativ unul din 500 de oameni suferind de această boală. Nu este cauzată de un stil de viață nesănătos, ci se transmite de la părinte la copil printr-o genă anormală.

Există insa si câțiva factori non-genetici care pot cauza sau contribui la creșterea colesterolului:

  • O dieta bogată în grăsimi saturate
  • Sedentarismul: exercițiile fizice pot crește nivelul HDL
  • Obezitate (IMC de 30 sau mai mult)
  • Fumatul si excesul de alcool
  • Vârsta și sexul: nivelurile de colesterol cresc în general odată cu vârsta – bărbații sub 55 de ani sunt mai susceptibili de a fi afectați decât femeile, dar după 55 de ani femeile sunt mai predispuse la valori mai de colesterol.
  • Alte afecțiuni, cum ar fi diabetul slab controlat, unele boli ale rinichilor și ficatului și problemele tiroidiene pot cauza, de asemenea, un colesterol crescut.
  • Unele medicamente, cum ar fi beta-blocante, steroizi și tiazide (un tip de diuretic) pot afecta, de asemenea, nivelul lipidic din sânge.

Cum se trateaza colesterolul ridicat?

După cum am menționat mai sus, colesterolul crescut poate aduce multe probleme și boli celor care suferă de aceasta afectiune. Prin urmare, stilul de viata echilibrat, o alimentatie sanatoasa, practicarea activităților fizice și susținerea unor analize medicale de rutina pot fi oricând aliați de nadejde pentru mentinererea colesterolului în parametri optimi.

Colesterolul crescut este diagnosticat in mare parte pe baza unor analize medicale unde se examinează valorile de colesterol LDL. Dacă aceste valori sunt mari, se prescrie un tratament medicamentos. Cel mai frecvent tratament pentru persoanele cu colesterol crescut este schimbarea obiceiurilor si constă în adoptarea unei alimentații echilibrate bazate pe alimente naturale, precum legume, fructe și cereale, care sunt bogate în fibre și reduc absorbția grăsimilor din intestin.

Colesterolul crescut nu provoacă simptome pentru o lungă perioadă de timp. De aceea se numește „boala tăcută”.Cu toate acestea, următoarele simptome pot alerta că nivelurile nu sunt în limitele corecte:

  • Umflarea membrelor
  • Greutate în stomac și indigestie
  • Dificultăți în ritmul intestinal
  • Apariția urticariei
  • Dureri în piept si dureri de cap
  • Vedere încețoșată si pierderea echilibrului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *