Tot ce trebuie să știi despre cel mai bun calciu pentru oase sănătoase

Când vine vorba de calciu, cu siguranta ne gandim la oase, asociere care, de altfel, are un fundament solid, si anume acela ca purtam în jur de un kilogram de calciu în organism, din care 99% se află în oase și dinți.

La nivelul sistemului osos mineralul are grijă, printre altele, de menținerea rezistenței și a stabilitatii, așa că nu este de mirare că este cunoscut si sub denumirea de „mineralul oaselor”. Acesta îndeplinește următoarele functii:

  • Element de bază pentru oase și dinți
  • Contribuie la transmiterea semnalelor în sistemul nervos
  • Promoveaza coagularea sângelui
  • Implicat în contracția musculara
  • Participa la diviziunea celulară
  • Ajuta la funcționarea normală a enzimelor digestive
  • Contribuie la functia normala a sistemului imunitar

Calciul si rolul sau in formarea oaselor

Calciul este cunoscut ca unul dintre tratamentele naturale pentru osteoporoză, si tot ce inseamna sănătatea oaselor, fiind cel mai important element de construcție osoasă, prin urmare, corpul nostru are nevoie de el in cantitati suficiente pentru aprovizionarea optimă a oaselor

Mai mult, impreună cu magneziul, mineralul este responsabil pentru interacțiunea ideală a celulelor musculare și nervoase. Dacă se pierd prea multe dintre aceste două minerale importante prin transpirație abundentă, în timpul exercițiilor fizice de exemplu, aceasta deficienta se manifestă adesea prin crampe musculare dureroase. Pentru a preveni crampele și slăbiciunea musculară, trebuie asigurat un raport optim între cele două minerale.

Asadar, comportamentul orientat spre tratarea si prevenirea osteoporozei presupune să acordam atenție mineralelor și, mai ales, unui aport echilibrat de calciu in organism. Corpul nostru nu poate produce el însuși acest mineral esențial, ci trebuie obținut fie din alimente, fie din suplimente de calciu.

Absorbția și utilizarea calciului la nivelul oaselor

Absorbția individuală a mineralului în organism depinde de diverși factori fiziologici (cum ar fi vârsta, situația de aprovizionare, nivelurile de calciu și vitamina D, precum și nevoile individuale). De asemenea, echilibrul hormonal și compoziția alimentelor pot sa favorizeze sau sa inhibe absorbția calciului.

De exemplu, sugarii absorb 75% din mineralele existente in laptele matern, iar bărbații utilizeaza, în general, calciul alimentar mai bine decât femeile. De asemenea, exista si anumite substanțe din plante, cum ar fi acidul fitic și oxalic, care formează complexe slab solubile cu calciul și ii afectează absorbția.

Este important, de asemenea, sa acordam atenție si vitaminei D, intrucat aceasta contribuie la stabilirea unui echilibru optim – fără un aport suficient de vitamina D, absorbtia calciului în oase este îngreunată. Prin urmare, o deficiență de calciu poate fi cauzată și de o deficiență de vitamina D, mai exact vitamina D3.

Atunci cand calciul nu poate fi absorbit prin intermediul unui regim alimentar sau nevoile sunt mai crescute decat in mod normal, suplimentele alimentare de înaltă calitate pot sa contribuie la satisfacerea acestei deficiente.

Aliatii calciului: sursele bogate în Vitamina D

Vitamina D3 (numită și colecalciferol joacă un rol esențial în absorbția calciului. Aceasta este necesara pentru a spori absorbția mineralului din tractul digestiv și încorporarea acestuia în țesutul osos. Este produsă în mare măsură de organism atunci când pielea este expusă la lumina soarelui.

Dupa ce vitamina D3 se formeaza în piele prin expunerea la soare, forma sa activă reală, hormonul vitaminei D, este apoi produsă în rinichi. Hormonul determină dezvoltarea unei proteine în peretele intestinal, care transportă ionii de calciu din intestin în sânge. Dacă există un deficit de vitamina D3, se absoarbe mai puțin calciu, cu consecințe severe asupra mineralizării osoase.

De regula, mulți oameni manifesta o deficiență de vitamina D in lunile de iarnă. În lunile de vară, este relativ ușor să ne satisfacem necesarul de vitamina D de la soare si se recomanda sa petrecem până la 25 de minute pe zi in aer liber, cu brațele, picioarele și fața goale, astfel încât organismul să-și poată produce necesarul de vitamina D. O bună aprovizionare cu ambii nutrienți (calciu și vitamina D3 ) este așadar una dintre măsurile de bază pentru oase sănătoase.

Necesarul zilnic de calciu din dietă – adevar sau mit?

Calciul este mineralul pe care îl avem în organism in cele mai mari cantitati, asadar și cel pe care trebuie să-l garantăm cel mai mare aport. Este important să știm care este necesarul zilnic de calciu, astfel încât să poată fi evitată o eventuala lipsă de aprovizionare și să nu apară în primul rând simptome de deficiență.

Ca valori sunt de referință, adulții, inclusiv femeile care alăptează și femeile însărcinate, au nevoie de 1000 mg de Ca pe zi, în timp ce necesarul de magneziu, de exemplu, este de doar 300-400 mg.

Organismul are nevoie de calciu în fiecare zi pentru menținerea unei mari varietati de funcții. În cazul unui deficit persistent, substanța osoasă se pierde, deoarece calciul dizolvat este folosit pentru alte funcții importante ale organismului.

Intrucat organismul nu îl poate sintetiza singur, mineralul trebuie să fie furnizat în cantități suficiente prin dieta. Prin urmare, alimentele cu mult calciu ar trebui integrate conștient în meniul zilnic, pentru că altfel organismul folosește rezervele de urgență ale sistemului osos.

Legumele cu frunze verzi și leguminoasele asigura doza optima de calciu?

Pentru satisfacerea necesarului zilnic de calciu se recomandă în special consumul de legume și leguminoase. Legumele care conțin acest mineral pot fi recunoscute după culoare, mineralul găsindu-se în mare parte în soiurile verzi: fenicul, spanac, broccoli, varza kale sau urzicile oferă cantități mari.

Alte surse importante ale acestui mineral sunt leguminoasele – mai ales năutul, fasolea albă și soia. Unele nuci, sâmburi și semințe pot avea și un conținut ridicat de calciu – de exemplu semințele de chia, semințele de susan și semințele de floarea soarelui.

Calciu sub forma de suplimente alimentare

Pentru a evita o deficiență de calciu si pentru a preveni pierderea substanței osoase, uneori poate fi util să folosim suplimentele alimentare care contin acest mineral. Frica de osteoporoză este principalul motiv pentru care multe persoane apelează la aceste suplimente, în special femeile după menopauză, dar și bărbații de vârstă înaintată pot fi afectați de consecintele acestei boli.

La pacienții cu osteoporoză, oasele se pot descompune mai repede decât în mod normal, acestia devenind mai predispusi la fracturi. Administrarea calciului are un efect pozitiv doar într-un moment ulterior, ceea ce înseamnă că pierderea de la nivelul sistemului osos poate fi încetinită.

Desi suplimentele de calciu sunt medicamente fara prescriptie medicala, acestea ar trebui solicitate doar în anumite situații. In cazul unei deficiențe, mai întâi se recomanda examinarea obiceiurilor nutriționale. Dacă se dovedește a fi necesară o cantitate suplimentară, doza și durata trebuie discutate cu medicul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *