Mai frecvente la femei decât la bărbați, durerile articulare manifestate sub forma de artrita reumatoida afectează 1 din 200 de persoane și apar adesea la vârste mici (de la 25 de ani), afectand in unele cazuri chiar si copiii, incidența lor maximă fiind între varsta de 45 și 55 de ani.
Dacă vă numărați printre mulți care au zilnic dureri de genunchi, picioare, umeri si maini, atunci mai multa atentie acordata obiceiurilor alimentare poate fi de un real ajutor. Noile cercetări in domeniu arată că, pe langa cele mai bune tratamente naturiste pentru durerile articulare, dieta are o mare influență asupra articulațiilor noastre, multe probleme articulare putand fi atenuate și ținute sub control dacă mâncam anumite alimente, respectiv, le evitam pe altele.
Ce este artrita reumatoida
Artrita reumatoida este una dintre cele mai cunoscute boli inflamatorii cronice care provoacă leziuni ale cartilajelor, oaselor, tendoanelor și ligamentelor. Deși se caracterizează prin afectarea preponderent a articulațiilor, uneori poate apărea un comportament dincolo de articulații, care afectează diverse organe și sisteme din corpul uman.
De asemenea vă recomandăm: Artrita psoriazica – cauze, simptome si tratament
Principalele simptome ale artritei reumatoide sunt:
- Inflamatia si durerea articulațiilor: în special la încheieturi, degete de la mâini și de la picioare, coate, umeri, șolduri, genunchi și glezne.
- Stări de rigiditate mai mare in timpul dimineții.
- Deformarea progresivă a articulațiilor care provoacă o reducere a mobilității.
Cauza exactă a poliartritei reumatoide nu este inca definita , fiind considerată o boala autoimună care se manifesta in urma unui atac al componentelor sistemului imunitar asupra țesuturilor moi care căptușesc articulațiile (țesutul sinovial). In acest fel poate fi atacat, de asemenea, si țesutul conjunctiv din multe alte părți ale corpului, cum ar fi vasele de sânge și plămânii. În cele din urmă, cartilajul, osul și ligamentele din articulație se erodează (uzură), provocând deformare, instabilitate și fibroză la nivelul articulatiilor.
Se crede că o combinație de factori (stil de viață, mediu, agenți infecțioși) la o persoană predispusă genetic la poliartrita reumatoida poate duce la acest eșec imunitar, ajungand să provoace un „autoatac” al propriului sistem de apărare.
Dieta antiinflamatoare pentru artrita reumatoida
In primele săptămâni, persoana afectată de artrita reumatoidă poate suferi de simptome discrete, cum ar fi oboseală, pierderea poftei de mâncare, durere sau febră scăzută. Este dificil de pus un diagnostic si de stabilit un tratament corect în acest stadiu al bolii, insa schimbarea obiceiurilor alimentare poate ajuta și la ameliorarea simptomelor poliartritei reumatoide.
Conform specialistilor, dietele care limitează adaosul de zahăr, carbohidrații rafinați și grăsimile saturate, sunt cele mai importante din punct de vedere antiinflamator. De asemenea, dieta pentru artrită reumatoidă ar trebui sa includa anumite alimente care au proprietati antiinflamatorii, precum pestele, nucile si alimentele bogate in vitamina C. Pe langa aceasta, este important de luat in considerare ca excesul de greutate poate suprasolicita articulatiile, si este important sa controlam greutatea atat pentru a preveni acest tip de boli cat si pentru a ameliora simptomele pe care le provoaca printr-o alimentatie echilibrata si variata.
Asadar, pentru a alcatui dieta nutriționala de prevenire sau tratare a simptomelor artritei este necesara evitarea produselor inflamatorii și alegerea alimentelor naturale cu proprietăți antiinflamatorii, astfel:
Mai putin gluten și carbohidrați pentru articulatii sanatoase
Încă nu există un studiu concludent, dar s-a observat că glicozaminoglicanii (carbohidrații), care fac parte din cartilaj, lichidul articular, țesutul conjunctiv și piele, aderă la celulele inflamatorii din articulații în artrita reumatoida, provocând inflamație și durere atunci când se acumulează în țesut. De asemenea, acidul arahidonic găsit în grăsimile din carnea rosie favorizează procesele inflamatorii.
Prin urmare, cei care suferă de artrita reumatoidă ar trebui să țină cont de faptul că, pentru a-i ameliora simptomele ar trebui să reducă la minimum consumul de alimente care sunt bogate în grăsimi saturate, grăsimi trans, produse procesate și alimente considerate „junk”.
În ceea ce privește glutenul, unele studii au constatat că pe lângă faptul că nu este recomandat în boala celiacă, respectarea unei diete bine planificate fără gluten ar putea reduce și acumularea de lichid articular.
Mai multe fructe si legume pentru protejarea articulatiilor
Fructele si legumele contin o mulțime de vitamine, în special vitamina C, minerale și substante vegetale microscopice și constituie una dintre pietrele de temelie ale dietei antiinflamatorii.
Sursele de antioxidanti din plante reduc inflamatia, asa ca dacă doriți să vă păstrați articulatiile bine unse și fără durere, mâncați multe legume diferite și mai ales cele cu greutate bună, cum ar fi varza (varza de Bruxelles, conopida, kale și toate celelalte tipuri puternice de varză), broccoli și rădăcinoase. precum sfecla, pastarnacul, telina si morcovii. .
De asemenea, unele cercetări sugerează, că consumul de cireșe, afine si zmeura ar putea scădea nivelurile de proteină C reactivă, o proteină inflamatorie care este asociată cu formele autoimune de artrită (cum ar fi artrita reumatoidă), precum și cu poliartrita reumatoida. Antioxidanții puternici din aceste fructe pot ajuta la minimizarea oxidarii și a stresului oxidativ care contribuie la inflamație.
Alti nutrienti si alimente antiinflamatoare pentru artrita reumatoida
- Omega 3: dovezile științifice arată suplimentarea cu acizi grasi omega 3 și dieta săracă în omega 6 pot contribui la reducerea nivelului de trigliceride, ceea ce este interesant dacă luăm în considerare că la persoanele care suferă de poliartrita reumatoida riscul cardiovascular este crescut.
- Ciuperci medicinale: Ciupercile medicinale Cordyceps și Reishi au un efect antiinflamator și pot face durerea si inflamatia articulară cauzate de poliartrita reumatoida mai suportabilă.
- Uleiul de măsline extravirgin: acest ulei esential contine grăsimi nesaturate care ajută la calmarea inflamației din organism si la incetinirea deteriorarii cartilajului la persoanele cu artrita reumatoidă.
- Surse de nutrienți: suplimentele alimentare bogate in magneziu, mangan, zinc, seleniu, vitamina A, D, E, B12 și fosfați pot tine artrita reumatoidă sub control, contribuind la neutralizarea radicalilor liberi.
- Cerealele integrale: acest tip de alimente este bogat în vitamine și minerale precum seleniul, care este un element cheie in tratarea artritei reumatoide.
- Ceai verde. Catechinele sale Inhiba producerea moleculelor responsabile de inflamarea tesuturilor si articulatiilor, reusind sa reduca considerabil durerea din aceste zone.