Bubite de la paraziti intestinali: care sunt cauzele?

Aproximativ 90% din populația lumii este infectată cu unul sau mai mulți paraziti intestinali, cu posibilitatea coexistenței a până la 5 tipuri de paraziti în aceeași gazdă. Boala parazitara este mai frecventa decât se crede și în anumite circumstanțe poate pregăti organismul pentru complicații grave de sănătate.

Principalele tipuri de paraziti intestinali sunt protozoarele (organisme cu o singură celulă) și viermii paraziti (helminți). Oricare dintre acești paraziti poate infecta tractul digestiv și, uneori, doi sau mai mulți paraziti intestinali pot provoca infecții în același timp.

Acești rezidenți nedoriți se pot ascunde în corp ani de zile, iar un stil de viață nesănătos poate promova reproducerea lor si, astfel, pot exista simptome recurente, printre cele mai grave remarcandu-se simptomele neurologice cauzate de paraziti intestinali.

Bube pe corp de la Giardia: este posibil?

Bube pe corp de la GiardiaGiardia sau lamblia este numele unui parazit care poate provoca o infecție intestinală numită giardioză. Spre deosebire de infecțiile amebiane, giardioza este foarte frecventă și nu se limitează la țările tropicale, cum ar fi dizenteria amoebiană. Printre altele, giardioza este adesea observată la copii in mod special.

Giardioza este cauzată de așa-numitele protozoare, organisme unicelulare cu un nucleu celular real. În cazul giardiozei, acești patogeni se raspandesc fecal-oral, ceea ce înseamnă că sunt transmisi prin alimente sau prin consumul de apă potabilă contaminată cu urme ale scaunului unei persoane infectate.

Cauzele de baza ale infectiei cu giardia

Giardia lamblia se dezvolta în intestin, iar inainte ca paraziții microscopici să fie trecuți în scaun, aceștia devin acoperiți cu cruste dure numite chisturi care le permit să supraviețuiască în afara intestinului timp de luni de zile. Odată ajunse în interiorul unei gazde, chisturile se dizolvă și paraziții sunt eliberați.

Infecția apare atunci când ingerați accidental chisturile parazitului si poate fi provocata prin:

  • Contact direct sau indirect cu o persoană infectată (prin contact sexual sau defecare): Parazitii intestinali sunt destul de contagioși, ouăle lor sunt răspândite în principal prin contactul mainilor, intrand apoi în corp și provocand o infecție.
  • Igiena slabă: spălarea și îmbăierea nefrecventă prezinta risc pentru transmiterea accidentala a materialului contaminat în gură.
  • Auto-infecție: se poate întâmpla ca ouăle să fi rămas în zona anală suficient de mult pentru a ecloza. Larvele intră apoi în anus și pătrund în intestin unde devin adulți și încep un nou ciclu de reproducere.
  • O altă sursă de infecție sunt diferitele suprafețe sau alimente contaminate, pe care ouăle se pot depune și pot supraviețui până la două sau trei săptămâni.

Giardioza: simptomele parazitilor intestinali

Deși giardioza este considerată ca fiind o infecție ușor de tratat, simptomele infecţiei cu paraziţi intestinali Giardia pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții. Dacă giardioza nu este tratată, simptomele pot dura mult timp – până la câteva luni. În astfel de cazuri, există pericolul ca alte persoane să se infecteze și să dezvolte boli grave.

Giardioza este de obicei asociată cu probleme digestive (veti observa o modificare a scaunelor), dar poate sa fie si asimptomatică, sau responsabilă de un spectru clinic amplu, cu simptome variind de la acute la cronice.

În general, următoarele simptome dau paraziții intestinali Giardia:

  • Greață și vărsături
  • Dureri de cap
  • Dureri de burta si gaze
  • Diaree moderată, adesea spumoasă-apoasă, posibil cu sânge în ea
  • Edem, adică acumularea de apa în țesut (în cazurile prelungite de boală)
  • Lipsa poftei de mancare
  • Malnutriție (în cazurile severe, deoarece prea puțini nutrienți pot fi apoi absorbiți prin intestine)
  • Inflamația pancreasului sau a căilor biliare (în cazul infestării severe sau la persoanele imunodeprimate)

Bube pe corp – semne că ai paraziţi intestinali?

Infectia cu paraziții intestinali Giardia este posibil, de asemenea, sa duca la aparitia unor bube pe corp, asociate cu pruritul și urticaria. Aceste bubite de la paraziti intestinali sunt rare, dacă apar ca urmare a unui eveniment alergic în sensul de urticarie, prurit și, de asemenea, eczeme atopice, în cazuri individuale și eczeme anale cronice.

Cu toate că infecțiile parazitare provoaca adesea manifestari cutanate vizibile ale pielii, stabilirea unui diagnostic este uneori dificilă. Deși nu este o boală contagioasă, urticaria arată foarte neatractiv, cei mai multi oameni preferand sa mentina distanta fata de persoanele care manifesta aceste bubite de la paraziti intestinali.

Persoana in cauza trebuie să se asiguri mai întâi că aceste bube pe corp sunt urticarie, adică să diferențieze fenomenul de alte boli ale pielii. Există doar două semne principale de urticarie: o erupție cutanată sub formă de vezicule roz, care devin palide la apăsare și mâncărime (de obicei severă). De asemenea, urticaria poate fi însoțită de simptome precum umflături, febră, crăpături ale pielii.

Tratament pentru giardioza

Copiii și adulții care au o infecție parazitara fără simptome, de obicei, nu au nevoie de tratament, decât dacă sunt susceptibili să răspândească paraziții. Pe de alta parte, cele mai multe persoane care manifesta simptome se ameliorează adesea singure în decursul câtorva săptămâni. Tratamentul giardiozei constă în măsuri de sprijin pentru diaree și tratament antiinfecțios împotriva parazitilor Giardia lamblia.

Este posibil ca tratamentul recomandat in cazul unei infecții cu paraziţi intestinali giardia sa fie bazat pe o gamă largă de remedii naturale pentru viermi intestinali (de exemplu oregano, usturoi, pelin, cuișoare sau ghimbir), deoarece parazitii intestinali, în mod regulat, pot sa opuna rezistența la medicatie.

In cazul in care se urmeaza un tratament medicamentos, medicul va recomanda ca pentru a crește rata de succes a terapiei sa se urmeze în același timp o dietă naturista si cu conținut scăzut de amidon.

Paraziti intestinali: simptome neurologice – ce se poate întâmpla dacă paraziții sunt lăsați netratați?

Boala parazitara este mai frecventa decât se crede și în anumite circumstanțe poate pregăti organismul pentru complicații grave de sănătate. Semnele si simptomele infecţiei cu paraziţi intestinali se prezintă sub diferite manifestari, din cauza formei si dimeniunii parazitului sau dacă se afla în interiorul sau în afara corpului.

Majoritatea paraziților intestinali sunt inofensivi la primul contact cu organismul uman, insa, pot exista si cazuri in care parazitul pătrunde mai mult în organism unde poate provoca o infecție. Astfel, sistemul imunitar intră în acțiune pentru a preveni răspândirea în acestui parazit in organism unde poate dezvolta de la simptome digestive banale si pana la insomnie, probleme ale pielii, precum bubite de la paraziți intestinali, sau chiar simptome neurologice.

Cum se manifesta infectiile cu paraziti intestinali?

Paraziti intestinali: simptome neurologiceParazitii intestinali se pot adaposti în tractul intestinal, mușchi, ochi și creier pentru o lungă perioadă de timp, unde pot provoca apoi simptome dureroase, inconfortabile și grave. Din acest motiv este indicat sa nu se aștepte pana la aparitia unor simptome si sa se ia din timp măsurile necesare împotriva acestor paraziti.

6 semne aparent banale ce indica o boala parazitara sunt: dureri abdominale, diaree sau scaune în schimbare, flatulență sau balonare, oboseala sau epuizarea cronică, erupții cutanate și o stare generală proastă. Cele mai frecvente simptome care-ţi arată că ai paraziţi intestinali sunt tulburările gastrointestinale, precum inflamația intestinului subțire și/sau gros, diaree/dizenterie și greață/vărsături.

Toate aceste simptome ale bolilor parazitare au un impact negativ asupra stării nutriționale, incluzând aportul redus de micronutrienți, pierderea poftei de mâncare, pierderea în greutate și pierderea sângelui intestinal, care poate duce adesea la anemie.

Paraziti intestinali – simptome neurologice

Infecțiile parazitare care infectează sistemul nervos sunt potențial cele mai dăunătoare și cele mai deranjante tulburari neurologice. Aceste condiții nu sunt doar fatale uneori, dar pot duce și la dizabilități pe tot parcursul vieții. Recunoașterea timpurie și tratamentul prompt sunt importante pentru a reduce atât mortalitatea, cât și consecințele adesea catastrofale ale acestor boli. Principalele tipuri de paraziti care pot infecta creierul includ:

Toxoplasmoza

Toxoplasmoza este o infecție parazitară cauzată de protozoarul Toxoplasma gondii, distribuită pe scară largă în întreaga lume.

Imunitatea joacă un rol important în severitatea și dezvoltarea simptomelor, persoanele imunodeprimate fiind la cel mai mare risc. Printre aceștia se numără și pacienți cu cancer, HIV, lupus, gravide și persoane aflate în tratament cu imunosupresoare. Toxoplasmoza poate provoca dureri de cap, convulsii, anomalii neurologice focale și modificări ale stării mentale.

Neurocisticercoza

Neurocisticercoza apare atunci când sunt ingerate ouăle de Taenia solium, o tenia de porc ale cărei ouă se găsesc în fecalele umane.

Prin ingestia ouălor de tenie (care au fost produse de un purtător al teniei), embrionul de vierme poate trece prin intestin și poate ajunge în sistemul nervos central sau în măduva spinării. Simptomele neurocizterozei pot include creșterea presiunii intracraniene, dureri de cap și convulsii.

Malaria cerebrală

Malaria este un parazit cu o funcționare complexă, a carui transmitere este produsa de către un țânțar infectat.

Malaria cerebrală poate provoca modificări ale stării de conștiență sau convulsii. In lipsa tratamentului, boala este fatala, avansand de obicei spre comă sau moarte. Cu tratament, mortalitatea se situeaza între 15 și 20 la sută. Unii supraviețuitori ai malariei cerebrale, în special copiii, pot suferi deficite reziduale, precum orbirea, surditatea, convulsii sau probleme cognitive.

Tripanosomiaza umană africană

Tripanosomiaza, numită și boala somnului, este cauzată de paraziții protozoare Trypansoma brucei gambiense sau Trypansoma brucei rhodosiense. La fel ca malaria, parazitul este răspândit de o insectă gazdă.

Într-o perioadă de timp, uneori ani, parazitul se răspândește de la sânge la creier, ducând la meningoencefalită și umflare. Semnele si simptomele infectiei cu tripanosomiaza pot fi o dureri de cap, probleme de gândire, modificări de personalitate și tulburări de mișcare, cum ar fi tremor sau lipsa de coordonare. Boala este fatală fără tratament.

Schistosomiaza

Aproximativ 240 de milioane de oameni sunt infectați cu schistosomiază în fiecare an prin contactul cu apa din lacurile de apă dulce care conțin larve schistozomale, care invadează pielea și migrează în vasele de sânge.

Desi, de cele mai multe ori, aceasta infectie nu manifesta simptome, uneori, o infecție acută poate fi observată la o zi după expunerea la o erupție cutanată cu mâncărime, iar o febră se poate dezvolta după două până la opt săptămâni.

Mai târziu, dacă schistozomii se pot răspândi catre diferite organe, unde pot provoca simptome diferite, precum durere, tulburări intestinale și slăbiciune a regiunilor sub nivelul infecției. În alte cazuri, schistosomiaza poate afecta creierul, ducând la epilepsie sau la creșterea presiunii intracraniene.

Deoarece acești viermi pot trăi în organism ani de zile, cu potențialul de a avea probleme grave în orice moment, persoanele infectate sunt tratate indiferent dacă manifesta sau nu simptome severe.

Echinococoza

Echinococcus, numit și hidatidoză, este o infectie cu tenia provocata prin consumul de alimente contaminate, care poate provoca chisturi în stadiile incipiente ale vieții în țesuturile umane vii, inclusiv in creier și măduva spinării. Paraziții responsabili sunt Echinococcus granulosus și Echinococcus multilocularis.

Stadiile incipiente ale infecției sunt întotdeauna asimptomatice și pot dura ani până când chisturile provoacă probleme. La nivelul creierului, chisturile provoaca convulsii sau creșterea presiunii intracraniene, iar in măduva spinării, acestea duc la compresia și paralizia măduvei spinării. Cu toate acestea, infecțiile sistemului nervos central sunt relativ rare – de obicei, chisturile infectează alte organe, cum ar fi plămânii sau ficatul.

Chisturile pot fi identificate cu o scanare CT, dar de obicei sunt găsite atunci când se face un test imagistic si pot fi îndepărtate chirurgical sau cu tratament medical suplimentar.

Trichinella

Trichenelloza este o infecție cauzată de viermi rotunzi (nematode) și este cauzata, cel mai adesea, de carnea de porc insuficient gătită. Larvele invadează peretele intestinului subțire și se dezvoltă în viermi adulți care continuă apoi să elibereze ouă ce produc chisturi în mușchi.

Printre manifestarile frecvent intalnite ale tricinelozei sunt durerile de cap, umflăturile, accidentele vasculare cerebrale și convulsiile, iar trichineloza severă poate provoca meningoencefalită.

Una dintre cele mai populare metode de testare pentru paraziți intestinali trichinella este scanarea CT care poate arăta mici leziuni chistice la nivelul creierului.

Diabet tip 1 – cauze, simptome și preventie

Diabetul zaharat de tip 1 boala autoimună, ceea ce inseamna ca sistemul imunitar al organismului incepe să atace celulele beta sănătoase de la nivelul pancreasului, care astfel încetează complet producerea insulinei. Insulina este un hormon vital folosit tocmai pentru a se asigura că valorile zahărului din sange nu devin prea mari si că zahărul este în schimb absorbit și stocat în organe.

În mod normal, pancreasul produce hormonul vital și îl eliberează în sange, ceea ce asigură că glucoza absorbita prin mâncare și băutură este transportat la nivelul celulelor corpului, unde este transformat în energie pentru organism. Fără insulina, glucoza nu poate fi folosit de catre organism, iar o concentrație foarte mare creste riscul de complicatii severe.

Procesul care duce la diabet zaharat de tip 1 apare cel mai adesea în anii tineri, în special în preajma pubertății, dar poate fi văzut la orice vârstă. Inca nu se cunoaște ce anume determină sistemul imunitar să reacționeze împotriva propriilor celule, dar sunt suspectati mai multi factori de risc.

Ce este diabetul de tip 1?

Ce este diabetul de tip 1Diabetul zaharat de tip 1 reprezintă cca. 10% din toate cazurile de diabet și cel mai adesea afectează copiii și adulții mai tineri si apare atunci când majoritatea celulelor producătoare de insulină din pancreas au dispărut.

Din motive care nu sunt complet clare, dar care se pare ca au legatura cu o interacțiune complicată între sistemul imunitar, factorii ereditari și de mediu, aceste celule sunt distruse. Boala este ereditară, astfel încât persoanele cu frați sau părinți care sufera de diabet zaharat de tip 1 prezina un risc crescut (de aproximativ 10 ori) de a dezvolta aceasta forma de diabet.

Diabetul zaharat de tip 1 este mult mai puțin frecvent decât diabetul zaharat de tip 2, dar diabetul de tip 1 are un impact mult mai mare asupra vieții persoanei afectate, care trebuie să-si injecteze în mod regulat hormonul insulină pe tot parcursul vieții pentru a-și scădea nivelul glucozei. De aceea este important să se recunoasca primele simptome de diabet zaharat tip 1 la timp.

Cauzele diabetului zaharat de tip 1

Cauza diabetului zaharat tip 1 este deficitul de insulină, care din motive necunoscute apare din cauza unei afecțiuni inflamatorii autoimune care distruge celulele beta din pancreas. Acest lucru înseamnă că carbohidrații din dietă (care în intestin, printre altele, sunt descompusi în glucoza) nu pot fi absorbiți în țesuturi si organe, de exemplu, în ficat și mușchi.

In acest stadiu, glucoza se acumuleaza și provoacă creșterea zahărului din sange (hiperglicemie). Dacă crește peste aproximativ 10 mmol/l, glucoza din sange va fi excretată prin urină (glucozurie).

Dezvoltarea diabetului de tip 1 ar putea fi influențată și de diverși factori externi. În acest context, cercetătorii discută:

  • o perioadă de alăptare prea scurtă după naștere
  • alaptarea cu lapte de vacă mult prea devreme
  • utilizarea alimentelor care conțin gluten de la o varsta frageda
  • toxine precum nitrozaminele

Diabetul zaharat tip 1 și de tip 2 sunt boli diferite, dar au în comun faptul că glicemia trebuie să fie reglată de pacient însuși și au complicatii concomitente ca urmare a glicemiei atât prea ridicate, cât și prea scăzute. Ceea ce distinge aceste două tipuri de diabet sunt adesea simptomele diferite, vârsta și starea generală de sănătate.

Simptomele diabetului zaharat de tip 1

In cazul diabetului de tip 1, simptomele sunt cauzate de o glicemie prea ridicata, deoarece organismului îi lipsește insulina pentru a ajuta zahărul din alimente catre celule. Aceste simptome se pot dezvolta în câteva zile, iar primele semne pot fi difuze și amintesc oarecum de gripă.

Semnele unui nivel ridicat al glucozei in sange în diabetul de tip 1 pot include:

  • Sete extremă, și urinare frecventă ca urmare a acesteia
  • Pierdere în greutate nedorită pronunțată într-ul interval de câteva săptămâni
  • Scădere vizibilă a performanței, slăbiciune musculară, oboseală și bunăstare generală grav afectată
  • Dificultate de concentrare
  • Infecții frecvente (infecții ale tractului urinar, boli fungice)

In cazul in care nu se răspunde primelor semne ale diabetului de tip 1 cu un tratament corespunzator, nivelul glicemiei poate crește și mai mult, ceea ce va duce la complicatii precum: vărsături, dureri abdominale, pierderea vederii si pierderea conștiinței din cauza intoxicației cu acid (cetoacidoza diabetica).

Diabet tip 1: investigație și diagnosticare

Diabetul de tip 1 este cel mai adesea diagnosticat devreme în viață – poate înca din copilărie sau de la varsta adolescentei – si se face de obicei de catre medicul specialist prin analize de sange pentru masurarea glicemiei.

Aceste analize iau in considerare valorile mai mari sau egale cu 126 mg/dl, deoarece majoritatea persoanelor cu diabet zaharat de tip 1 sunt intr-un stadiu al bolii relativ avansat atunci când sunt diagnosticate, ceea ce inseamna ca au nivelul glicemiei puternic crescut.

Acest lucru este în contrast cu diabetul de tip 2, unde diagnosticul se pune cu un test de sange care măsoară HbA1c sau „glicemia pe termen lung”, indice care reflectă concentrația medie de zahăr din sange în ultimele două până la 3 luni).

Pentru un diagnostic suplimentar care confirma diabetul zaharat tip 1 (și pentru a-l distinge de diagnosticul de diabet zaharat de tip 2), se ia o probă de sange care măsoară autoanticorpii, molecule care au rolul de a distruge celulele beta producătoare de insulina de la nivelul pancreasului.

Tratamentul cu insulina – necesar in diabetul zaharat de tip 1

Tratamentul cu insulină protejează împotriva fluctuațiilor excesive ale nivelului de zahăr din sânge și a simptomelor cauzate de nivelurile scăzute și mari ale zahărului din sânge. În plus, ar trebui să ajute la evitarea pe cât posibil a bolilor secundare care pot apărea din glicemia crescută.

Spre deosebire de tratamentul diabetului de tip 2, persoanele cu diabet zaharat de tip 1 sunt dependente de insulină, motiv pentru care cel din urma se mai numeste si diabet insulino-dependent. Un tratament pentru diabetul zaharat de tip 1 trebuie adaptat individual si ajustat in raport cu activitatea fizica si aportul alimentar, in special aportul de carbohidrati.

Prin urmare, pacientii cu diabet de tip 1 trebuie să aibă acces la injecții cu insulina pentru tot restul vieții, pentru a-și putea stabiliza nivelul de glucoza din sânge. Cu toate acestea, poate fi dificil reglarea glicemiei de unul singur poate fi dificila, de aceea de mare importanță să sa se urmeze o dieta echilibrata bazata pe alimente sanatoase si băuturi sub formă de ceai pentru diabet, pentru a ajuta la stabilizarea glucozei pe parcurs.

Dieta in diabetul zaharat de tip 1

Dieta joacă un rol important în controlul nivelului de zahar din sange, consumul de alimente si bauturi sanatoase si mesele regulate fiind foarte importante pentru a menține o glicemie stabila. Cu toate ca nu există o dietă standard pe care toate persoanele cu diabet zaharat tip 1 trebuie să o urmeze, specialisti recomanda includerea urmatoarelor:

  • Multe legume si leguminoase (fasole, mazăre și linte)
  • Un aport zilnic de fructe de pădure și alte fructe în porții mici
  • Produse din cereale integrale cu multe fibre, cereale integrale și seminte
  • Inlocuirea alimentelor procesate cu pește/fructe de mare și carne de pasăre
  • Produse lactate slabe
  • Uleiuri comestibile (cum ar fi uleiul de măsline și uleiul de rapiță) și margarine moi / lichide (cu conținut ridicat de grăsimi nesaturate), nuci și seminte ca surse de grăsime
  • Limitarea aportului de zahar adăugat, inclusiv fructoză și utilizarea moderată a îndulcitorilor fără energie.
  • Limitarea consumului de sare.

Remedii la domiciliu pentru scaderea glicemiei mari

Nivelurile ridicate ale glicemiei, in randul pacientilor care sufera de diabet, apar atunci când nu zaharurile nu sunt transportate în mod corespunzător către celulele organismului. Lasata fara tratament, aceasta problema poate degenera in complicatii grave pentru sanatate.

Cercetările științifice indica existenta mai multor modalități la indemana de a menține în mod sistematic valorile scazute ale glicemiei si pentru a reduce riscul unor complicatii. Unele măsuri împiedică nivelurile crescute de zahăr din sânge, altele cresc sensibilitatea organismului la insulină, astfel încât sa afecteze mai puțin persoanele care sufera de simptome de diabet zaharat.

In plus fata de medicamente, exista numeroase remedii la domiciliu care, pe lângă faptul ca aduc numeroase beneficii pentru sanatate, pot contribui și la o reducere clară a glicemiei.

Monitorizarea valorilor glicemiei

Monitorizarea valorilor glicemieiMonitorizarea și urmărirea glucozei pe parcursul zilei poate ajuta la menținerea glicemiei in limite normale, prevenind astfel hiperglicemia sau hipoglicemia. În tratamentul pentru diabetul zaharat, se urmăresc valori glicemice optime, care sunt cuprinse între 70 și 140 mg/dl.

Hiperglicemia este un nivel de zahăr din sange care este prea mare, peste nivelurile normale. La pacienții diabetici, aceasta inseamna mai mult de 126 mg/dl pentru glicemia a jeun si peste 200 mg/dl pentru glicemia în orice moment al zilei. Pe de alta, parte in practica vorbim de hipoglicemie atunci cand nivelul de zahar in sange scade la 60 mg/dl.

Urmărirea acestor valori va ajuta pacientul să știe dacă trebuie să faca ajustări ale dieta sau in tratamentul naturist pentru diabet.

Polifenolii pot reduce glucoza din sange

Polifenolii pot ajuta la normalizarea valorilor ridicate de zahar din sange, ceea ce reduc sansele dezvoltarii diabetului de tip 2. Acest fenomen se datorează parțial pentru că polifenolii pot contribui la prevenirea descompunerii amidonului în zaharuri simple, ceea ce face mai puțin probabil ca o creștere a conținutului de zahar din sange să apară după masa.

Aceste substanțe pot stimula, de asemenea, eliberarea de insulina, un hormon necesar pentru a muta zahărul din fluxul sanguin în celule și pentru a menține stabile nivelurile glicemice. Mai multe studii au descoperit o legătură între o dietă bogată în polifenoli și un nivel scăzut al glicemiei, o toleranță mai bună la glucoză și o sensibilitate îmbunătățită la insulina – toți factori importanți în scăderea riscului de diabet de tip 2.

Polifenolii sunt antioxidanți găsiți în diferite tipuri de ceai și ciocolata neagră. Se crede că acestea promovează căldura vasculară și controlul glucozei, precum și nivelurile mai scăzute ale lipidelor.

Totuși, cofeina poate avea efecte adverse asupra sănătății, la fel ca și versiunile decofeinizate ale băuturilor preferate. Ceaiul verde contine un alt polifenol cunoscut sub numele de EGCG, despre care se crede că are efecte benefice, cum ar fi scăderea zaharului din sange.

Scaderea glicemiei mari prin dieta

Scaderea glicemiei mari prin dietaCând vine vorba de diabet, în special de tipul 2, reglarea glicemiei este esentiala, iar cand vine vorba de dieta, există anumite alimente care ajută la asta.

Majoritatea experților consideră că o dietă săracă în carbohidrați și bogată în proteine ​​este cea mai bună alegere pentru scăderea glicemiei.

Aportul de carbohidrați influențează puternic nivelul de zahar din sange, de aceea limitarea aportului de carbohidrați este esențiala, deoarece organismul descompune carbohidrații în glucoza, care este apoi transportat în celule cu ajutorul insulinei. Atunci când se consuma un număr mare de carbohidrati sau cand exista probleme cu funcția insulinei, acest proces eșuează și are ca rezultat creșterea glicemiei.

Carbohidratii se pot consuma in continuare atunci când glicemia este monitorizata. Cu toate acestea, valoarea nutritivă este mai mare acordarea de prioritate cerealelor integrale față de cele procesate și carbohidrații rafinați oferă o valoare nutritivă mai mare, contribuind în același timp la scăderea glicemiei. Există, de asemenea, o serie de alte considerente nutriționale care pot ajuta la scăderea glicemiei.

Alimente care mentin nivelul glicemiei

Indicele glicemic a fost conceput pentru a determina măsura în care nivelul zahărului din sange crește din cauza dietelor bogate în carbohidrați. Atât cantitatea, cât și tipul alimentelor determină modul în care poate fi afectat nivelul glicemiei.

Consumul de alimente cu un indice glicemic scazut poate preveni hiperglicemia pe termen lung in cazul persoanelor cu diabet de tip 1 și 2 . Prin urmare valoarea glicemiei este importanta, dar la fel este și cantitatea de carbohidrați.

Alimentele cu indice glicemic scazut sunt de regula alimentele bogate in fibre, astfel ca o dietă echilibrată cu multe fructe, legume și produse din cereale integrale este bună pentru sistemul cardiovascular și, prin urmare, pentru tensiunea arteriala normală, complicații cu care se confrunta adesea persoanele care sufera de diabet. De asemenea, adăugarea în mod regulat a alimentelor precum ficat, spanac, broccoli și cartofi in regimul alimentar poate ajuta la scăderea nivelului de glucoza. Alte alimente care mentin glicemia la un nivel normal:

  • Usturoiul: Într-un studiu din 2013, 60 de persoane cu diabet de tip 2 și probleme de greutate au luat fie metformină singură, fie un amestec de metformină și usturoi de 2 ori timp de 12 săptămâni. Participantii care au luat metformină și usturoi au observat o scădere majoră a nivelului de glucoza. Persoanele cu glicemie marita pot mânca usturoi crud, îl pot adăuga în salate sau îl pot folosi în alimente gătite.

  • Nucile: Bogate în proteine vegetale, acizi grași nesaturați și diverși nutrienți, cum ar fi nutrienți antioxidanti, fitochimice (constând in flavonoide), minerale (constând in magneziu și potasiu)
  • Extract de scortisoara: Studiile arată că scorțișoara poate scădea glicemia cu până la 29%, prin incetinirea descompunerii carbohidraților în sistemul digestiv si atenuând cresterea glicemiei după masa.

Activitatea fizica ajuta la normalizarea glicemiei

Activitatea fizica ajuta la normalizarea glicemieiUna dintre cele mai bune modalități de a ameliora simptomele diabetului zaharat de tip 1 sau 2, sau pur și simplu de a preveni această boala în viitor, este mentinerea si imbunatatirea sanatatii fizice prin activitate fizica regulata.

Pentru a-i oferi corpului „combustibil”, mușchii apelează la rezervele de glucoză ale corpului pentru a obține energie. Când acea sursă este epuizată, corpul începe să folosească glucoza, cu consecința logică că glicemia începe să scadă.

Pe lângă scăderea glicemiei, activitatea fizica regulata determina si creșterea sensibilitatii la insulina, vor scade tensiunea arterială și colesterolul, vor contribui la pierderea în greutate și vor stimula circulația.

Alte masuri pentru o glicemie normala

Tehnici suplimentare pentru a reduce nivelul glicemiei sau pentru a controla glucoza din sange includ:

  • Mentinerea unei greutati optime – nu numai că previne diverse probleme de sănătate, ci și menține sub control glicemia și reduce riscul de diabet.
  • Hidratarea adecvată – Apa ajută rinichii să elimine zaharul din sange, in cazul unei hipoglicemii.
  • Oțetul de mere – ofera multe beneficii pentru organism, dintre care unul este reducerea nivelului glicemic. Oțetul de mere afectează în mod semnificativ răspunsul organismului la glucoza și, de asemenea, întărește sensibilitatea la insulina.
  • Controlul stresului – hormonii de stres determină ficatul să secrete zaharul înapoi în fluxul sanguin, pentru a oferi acel aport suplimentar de energie și putere necesare pentru supravietuire. Această stare constantă de hiper-alteritate aduce glicemia la valori de vârf.

Persoanele cu diabet zaharat ar putea avea nevoie, de asemenea, să ia medicamente și adesea să-și ridice nivelul glucozei din sange pentru a reduce amenințarea simptomelor și complicațiilor cu potențial risc. Este recomandat sa discutați întotdeauna cu un medic despre modalitățile de a încorpora o dieta sănătoasă într-un plan de terapie pentru diabetul zaharat.

Cel mai bun tratament naturist pentru diabet

Persoanele care sufera de diabet de tip 1 sau 2, pre-diabet sau rezistență la insulină, știu cât de dificil este să-si controleze valorile ridicate ale glicemiei. Acest lucru se intampla din cauza ca pot interveni pofte frecvente de carbohidrați și zahăr, poate sa apara o predispozitie la depresie din cauza dependenței de insulină și de alte medicamente, te lupți constant cu creșterea sau pierderea în greutate și multe alte probleme si complicații ale bolii.

Vestea bună este că există diverse remedii la domiciliu pentru scaderea glicemiei cele mai multe dintre ele aflandu-se in stransa legatura cu regimul alimentar. In completare, cercetările arată că o mare varietate de suplimente sub forma de capsule pot ajuta la mentinerea nivelului zahărului din sange și al glucozei in limite normale.

Tratamente naturiste pentru diabetul zaharat

Preparatele din plante, extractele din plante medicinale și ierburi și suplimentele special formulate pentru ambele tipuri de diabet pot susține metabolismul și pot scădea nivelul zahărului din sange, ceea ce poate ajuta uneori reducerea cantitatii de medicamente incluse in tratamentul diabetului.

Chiar dacă un diagnostic de diabet a fost deja pus, dar nu este necesara administrarea unui medicament, remediile naturale pentru diabetul zaharat pot asigura că medicamentele corespunzătoare sa fie luate în doze mai mici.

Desi diabetul nu se poate vindeca în mod natural, adică exclusiv cu homeopatie sau remedii pe bază de plante, poate avea sens să tratezi diabetul în mod natural. Atât procesele metabolice ale organismului, cât și mentinerea nivelului zahărului din sange în sine pot fi influențate pozitiv de efectul blând, natural al plantelor medicinale sub forma de ceai pentru scaderea glicemiei. Un astfel de tratament concomitent poate avea un efect de susținere, în special la persoanele care sufera de diabetul de tip 2, al căror pancreas nu a fost încă grav afectat.

Suplimente alimentare pentru scăderea glicemiei

O varietate de suplimente alimentare s-au dovedit eficiente în scăderea glicemiei, ceea ce scade riscul pentru dezvoltarea complicatiilor diabetului zaharat.

Suplimentele pot reduce, de asemenea, efectele secundare ale medicamentelor pentru diabet. A ști ce capsule ajută la normalizarea conținutului de zahăr din sange poate oferi pacienților șanse mai mari de a integra aceasta boala intr-un stil de viata absolut firesc.

Crom

Poate cel mai cunoscut dintre aceste suplimente, deși unele forme ale acestui mineral sunt mai eficiente decât altele.

Deficiența de crom reduce capacitatea organismului de a folosi carbohidrații – transformați în glucoza – pentru energie și crește necesarul de insulină.

O cantitate zilnică recomandată de crom este de 200 mcg, dar dozele de până la 1.000 pe zi au fost testate la persoanele cu diabet și pot fi mai eficiente. Cu toate acestea, anumite medicamente, cum ar fi antiacidele și altele prescrise pentru arsuri la stomac, pot reduce absorbția cromului.

Berberina

Un tratament naturist pentru ținerea sub control a zahărului din sânge care poate ajuta diabeticii care nu primește multă atenție din partea comunității medicale este berberina. Aceasta este capabilă să reducă glicemia a jeun și glicemia postprandială (măsurată după masă), cu analize de sânge care o susțin, fără a influența pozitiv greutatea.

Unele cercetări au arătat că poate fi la fel de eficient ca metformina, un medicament prescris în mod obișnuit pentru diabet. Aceste studii au arătat că dozele de 500 mg de două ori pe zi pot duce la glicemie postprandială mai mica la diabeticii de tip 2.

Magneziu

Acest mineral pare să joace un rol important în modul în care funcționează insulina și reglează nivelul de glucoza din sange. De asemenea, este important în funcționarea mușchilor și transmiterea impulsurilor la nivelul nervilor.

Este posibil ca persoanele cu diabet zaharat de tip 2 să excrete mai mult magneziu prin rinichi, ceea ce ar putea duce la o deficiență a acestui mineral. Cantitățile administrate persoanelor cu diabet zaharat sunt de obicei de 250 până la 350 mg pe zi.

Vitamina B12

Utilizarea pe termen lung a medicamentului metformin (disponibil sub diferite nume de marcă) poate duce la o deficiență de vitamina B12.

Este important ca diabeticii să fie conștienti de acest lucru, mai ales pentru persoanele care au un apetit scăzut sau care folosesc puține produse de origine animală. Atunci poate fi util să se determine conținutul de vitamina B12 și să se suplimenteze dacă este necesar.

Vitamina D

Pe lângă rolul său crucial în absorbția calciului, vitamina D reduce însă riscul de rezistență la insulină, proces patologic care apare la diabetici și agravează boala. Acest efect benefic este posibil mai pronunțat în cazul supraponderalității: un studiu a arătat că persoanele obeze prezintă un risc de 12 ori mai mare de rezistență la insulină în cazul unor niveluri insuficiente de vitamina D. Recomandarea pentru supliment este de 10 micrograme pe zi și 20 de micrograme peste vârsta de 70 de ani.

Acid alfa-lipoic

Acidul alfa lipoic (ALA), prezent în toate celulele corpului, a fost folosit mai mult pentru a „limita daunele” la diabetici de câțiva ani. Acidul alfa-lipolic este un antioxidant care ajută la transformarea glucozei în combustibil pentru organism. Îmbunătățește sensibilitatea la insulina și reduce cele mai frecvente simptome ale neuropatiei diabetice, cum ar fi slăbiciune, durere și amorțeală cauzate de afectarea nervilor.

Un studiu recent a arătat că cantități de 300 până la 1200 mg pe zi încă îmbunătățesc sensibilitatea la insulina și scad nivelul zahărului din sange in cazul diabetului de tip 2.

Doza corectă: 3 capsule de acid R-lipoic (3 x 100 mg) distanțate pe parcursul zilei timp de câteva luni.

Ginseng

Reducerea glicemiei nu este principalul efect benefic al ginsengului: aceasta este capacitatea sa de a tonifia organismul și de a stimula sistemul imunitar al persoanelor obosite sau slăbite.

Dar aceasta este o proprietate evidențiată de studiile clinice: un studiu realizat pe vârstnici care suferă de tipul 2 de diabet a arătat că aportul zilnic de extract standardizat la 10% ginsenozide (de 3 ori 1 g pe zi timp de 2 luni, cu 40 de minute înainte de fiecare masă) reduce glicemia a jeun cu 0,71 mmol/l și nivelul hemoglobinei glicozilate HbA1c cu 0,3%, Un alt studiu a arătat că ginsengul standardizat poate scădea și glicemia postprandială fără a modifica secreția insulinei și fără a provoca cel mai mic efect secundar .

Probiotice

Tratamentul cu suplimente probiotice, care conțin bacterii benefice sau alți microbi, oferă numeroase beneficii pentru sănătate și pot îmbunătăți manipularea carbohidraților de către organism.

Într-o revizuire a 7 studii efectuate la persoane cu diabet zaharat de tip 2, cei care au luat probiotice timp de cel puțin două luni au avut o scădere cu 16 mg/dl a zahărului din sânge și o scădere cu 0,53% a A1C (test de sânge) în comparație cu cei care au luat un placebo.

În plus, alte studii pe animale sugerează că probioticele pot scădea zahărul din sange prin reducerea inflamației și prevenirea distrugerii celulelor pancreatice care produc insulina.

Alte suplimente pentru diabet sunt studiate pentru efectul lor pozitiv potențial în scăderea zahărului din sânge.

Înainte de a determina daca sunt necesare modificări ale stilului de viață și/sau in terapia diabetului , de a face orice modificare in dieta sau de a apela la suplimente alimentare din farmacii, se recomanda consultarea unui medic specialist. Indiferent de metoda sau medicamentul ales, monitorizarea glicemiei este esențială pentru a vedea dacă acesta este în limitele normale.

Dacă sunteţi interesat de remedii naturiste pentru scaderea glicemiei, s-ar putea să vă placă şi asta:

Cele mai bune ceaiuri pentru diabet

Persoanele cu diabet nu suferă doar de niveluri ridicate ale zaharului din sange, ci adesea și de hipertensiune arterială. Pe lângă medicamente, există si tratamente naturale pentru diabet, cum, care pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale si la mentinerea nivelului glicemic in valori normale.

Anumite ceaiuri pentru diabet pot fi deosebit de benefice pentru controlul zahărului din sânge, reducerea inflamației și îmbunătățirea sensibilității la insulina, toate esențiale pentru gestionarea diabetului. În acest articol, explicăm care sunt ceaiurile benefice pentru sănătate și cum pot ajuta in diabetul zaharat.

Este posibila tratarea diabetului cu ceaiuri naturale?

Este posibila tratarea diabetului cu ceaiuri pentru diabet naturaleDiabeticii de tip 1 suferă de deficiență cronică de insulina, care poate fi vindecată numai prin administrarea insulinei medicamentoase. Este o boală autoimună în care celulele beta producătoare de insulină din pancreas sunt distruse de un sistem imunitar greșit. Prin urmare, diabetul de tip 1 nu se poate vindeca în mod natural .

Pe de altă parte, in cele mai multe cazuri, diabetul de tip 2 este cauzat de un stil de viață nesănătos și de rezistența la insulina. Deși plantele medicinale și homeopatia nu pot vindeca în mod natural nici o forma de diabet, ele pot avea o influență pozitivă asupra simptomelor diabetului de tip 2.

Diabeticii de tip 2 suferă adesea de hipertensiune arteriala, care dăunează vaselor de sânge pe termen lung și crește astfel riscul unui accident vascular cerebral sau al unui atac de cord. Cele două boli răspândite apar într-un pachet dublu, în principal pentru că aceiași factori de risc le favorizează dezvoltarea. Ca și în cazul diabetului de tip 2, hipertensiunea arteriala este adesea cauzată de un stil de viață nesănătos.

Ce ceaiuri scad glicemia?

Glucoza este un tip de zahar și este sursa principala de energie a organismului. Nivelurile ridicate de glucoză din sânge (hiperglicemie) pot fi un semn al diabetului, o boală care provoacă probleme cardiace, orbire, insuficiență renală și alte complicații.

Exista anumite ceaiuri care au uneori un efect pozitiv asupra simptomelor diabetului zaharat. Dacă aveți tensiune arterială crescută din cauza stresului sau valori mari ale nivelului de glucoză din sange, ceaiurile poate ajuta la scăderea acestora. In cazul in care boala a progresat, ceaiurile sunt recomandate doar ca acompaniament al tratamentului medical.

Odată lămurite cele de mai sus, vom vorbi acum despre cele mai bune ceaiuri din plante medicinale pentru diabetici, care, datorită diferitelor surse din frunze verzi sau ucate, rădăcini, tulpini, flori și/sau fructe, au proprietăți hipoglicemiante, adică scad zahărul din sange sau nivelul glicemiei. Unele dintre aceste componente sunt flavonoide, fibre, alcaloizi, acizi etc. Există multe soiuri de ceaiuri din plante care oferă beneficii unice pentru sănătate:

Ceai de cicoare

Una dintre proprietățile principale ale cicoarei o reprezintă conținutul său ridicat de inulină (până la 60% din greutatea uscată a rădăcinii). Această polizaharidă este bine absorbită și duce la o scădere a zahărului din sange, făcându-l o plantaă valoroasă în tratamentul și reabilitarea bolnavilor de diabet.

Infuzia se face cu 1 lingură de radacini tocate, care se pun la fiert in jumatate de litru de apa filtrata pentru aproximativ 4 sau 5 minute. Se recomanda sa se consume 1/2 cană de ceai de cicoare, cu 30 de minute înainte de mese, de 3 ori pe zi.

Ceai de musetel

Ceaiul de musetel pe langa numeroasele beneficii pentru sanatate, are și un efect asupra nivelului de zahar din sânge, ajutând la menținerea acestuia sub control. Pe de altă parte, ar putea oferi și protecție împotriva complicațiilor bolii, cum ar fi leziunile vaselor de sânge, de exemplu.

Infuzia de musetel se prepara prin adăugarea unei linguri de mușețel în apa clocotită, dupa care se lasă să stea timp de 5 până la 10 minute. Apoi se strecoară și se consuma de 2 până la 3 ori pe zi.

Ceai negru

Principalii compuși bioactivi din ceaiul negru sunt polifenoli, antioxidanți naturali abundenți în alimentele (și băuturile) din plante despre care se spune că promovează sănătatea și protejează împotriva unei varietăți de boli.

Printre altele, ceaiul negru are capacitatea de a preveni creșterile de zahăr din sânge. Un studiu recent a dovedit că ceaiul negru a redus semnificativ creșterea nivelului de glucoză din sange în rândul adulților sănătoși și prediabetici, după ce au consumat o băutură cu zahăr.

Cercetătorii atrag atenția că beneficiile ceaiului negru asupra organismului sunt mai mari în rândul celor care suferă de diabet de tip 2 deoarece ceaiul negru (cât și ceaiul verde) ar ajuta la metabolizarea mai bună a zahărului, proces esențial pentru acest tip de diabet in care nu se produce sau nu se folosește corespunzator insulina.

Ceai verde

Ceaiul verde este o bombă antioxidantă și este bogat în compuși benefici in diabetul zaharat, precum o substanță numită epigalocatechin galat (EGCG), care are capacitatea de a stimula absorbția glucozei, regland astfel glicemia.

Ceaiul verde oferă numeroase beneficii pentru sănătate, fiind considerat una dintre cele mai sanatoase si puternice bauturi din natura, mai ales in cazul populatiei diabetice. De exemplu, poate ajuta la reducerea daunelor celulare, la optimizarea controlului zaharului din sânge și la reducerea inflamației. S-a demonstrat că unii dintre compușii din ceaiul verde stimulează absorbția de glucoză în celulele musculare scheletice, scăzând astfel nivelul zaharului din sange.

Diverse studii dovedesc beneficiile consumului regulat de ceai verde în prevenirea diabetului, fiind recomandat sa se bea 3 până la 4 căni pe zi pentru a reduce semnificativ șansele de a suferi de boală.

Ceai din frunze de dud alb

Ceaiul din frunzele dudului alb este unul dintre primele produse folosite in diabet. Ingredientul care se gaseste doar in frunza uscata a dudului, numit deoxonojirimicină (DNJ) previne descompunerea enzimatică a dizaharidelor (în special zaharoza) în intestin și astfel rezultă o creștere mai lentă a zahărului din sange după o dietă bogată în carbohidrați.

Astfel, DNJ face ca mai puțin zahar să fie absorbit din alimente, mecanism care intră în joc și atunci când se utilizează un „inhibitor al alfa-glucozidazei” ca parte a terapiei standard pentru diabetul zaharat.

În plus, deoxonojirimicina are proprietatea de a repara celulele producătoare de insulină de la nivelul pancreasului și, de asemenea, de a reduce efectele tardive temute ale diabetului, cum ar fi bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral sau insuficiența renală.

Un studiu comparativ a arătat că preparatul din aceste frunze a determinat o reducere mai semnificativă a glicemiei a jeun decât a putut face glibenclamida diabetică standard orală. În plus, colesterolul „bun” HDL a fost ridicat, în timp ce s-a demonstrat ca utilizarea acestui ingredient poate reduce colesterolul „rău”.

Alte ceaiuri pentru diabet zaharat

  • Ceai din frunze de nuc: aceasta infuzie a fost folosita în mod tradițional pentru ameliorarea simptomelor diabetului zaharat, insa sunt utile in hipertensiunea arteriala si au proprietati purificatoare, stimulatoare si nutritive. Doza recomandată este de 15 g frunze la un litru de apă clocotită, de luat o cană înainte de fiecare masă.

  • Ceai din rădăcină de urzică: această plantă contribuie la cresterea producției de insulină în organismul nostru și, astfel, se realizează ca nivelul glicemiei să fie echilibrat. Ceea ce realizează urzica este să crească secreția insulinei și să scadă glucoza, motiv pentru care este o infuzie bună pentru diabetul zaharat.
  • Ceai din frunzele de afin: capacitatea lor de a îmbunătăți sensibilitatea la insulină datorită manganului, fac din frunzele acestor fructe de pădure un ingrediente cu efecte hipoglicemiante, care scad glicemia.
  • Ceai de scorțișoară: scorțișoara ajută organismul să folosească zahărul, reducând cantitatea acestuia din sange, ajutând la controlul rezistenței la insulină și a glucozei în diabet.

Diabet tip 2 – ce este și cum tratăm nivelul ridicat de zahăr din sânge?

Diabet tip 2 –  este o boală metabolică cronică în care organismul nu este capabil să utilizeze corect insulina, un hormon vital care este produs în pancreas, necesar pentru a transporta zahărul din sange catre celulele organismului. In cazul diabetului de tip 2, corpul nu mai este capabil să producă suficientă insulina, iar glicemia crește și devine dăunătoare sănătății.

Pentru a controla diabetul tip 2, este important să înțelegem relația dintre capacitatea organismului de a produce și utiliza insulina și valorile normale ale zaharului din sange.

Diabetul zaharat de tip 2: cauze si factori de risc

Diabetul tip 2, care afectează aproximativ 80% dintre toți diabeticii, a fost numit „diabetul la bătrânețe”, deoarece inițial afecta cel mai mult vârstnicii. Dar din moment ce este o boala a stilului de viata, diabetul zaharat afectează tot mai mult și persoanele mai tinere.

Există mai multe motive pentru care unii oameni dezvoltă diabet tip 2 – printre cele care joaca un rol major se afla:

Istoric familial

Diabetul zaharat tip 2 este ereditar și, prin urmare, o persoana este predispusa la dezvoltarea diabetului de tip 2 dacă unul sau ambii părinți suferă de aceasta boala. Atunci cand o pesoana este predispusa genetic la dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2, are un pancreas slab și, prin urmare, este susceptibila la factorii de mediu care tensionează aceasta conditie.

In cazul in care un membru al familiei are diabet zaharat de tip 2, se recomanda efectuarea unor controale medicale regulate care sa monitorizele nivelul glicemiei, în special dacă persoana supusa investigatiei are peste 40 de ani, este supraponderala, are tensiune arteriala mare, are colesterol marit, sau dacă este femeie care a trecut printr-o sarcină.

Stilul de viata

Nu numai genele determină dezvoltarea diabetului zaharat tip 2, ci există, de asemenea, diverși factori de risc ce tin de stilul de viata.

Desi o persoană cu un stil de viață sănătos poate totusi sa dezvolte tipul 2 de diabet dacă este puternic predispusă genetic, este posibil sa existe o predispozitie genetica la tipul 2 de diabet fără ca boala să se manifeste, atâta timp cât persoana respectiva adopta un stil de viață sănătos.

Fluctuațiile mari ale nivelului de glucoză vor face celulele din organism mai puțin sensibile la insulina. Prin urmare, pancreasul începe să producă în exces insulină – în cele din urmă în cantități atât de mari încât organul se epuizează treptat și își pierde treptat capacitatea de a producere a insulinei. Astfel, glucoza nu este absorbită în celule așa cum ar trebui, iar valorile glucozei sunt constant crescute.

Diabetul de tip 2 poate apărea dacă o persoană consumă cantitati mari de mancare, consumă multe glucide și prea multe alimente interzise in diabet pentru o perioadă lungă de timp și, prin urmare, apare o glicemie instabilă.

Simptomele diabetului zaharat tip 2

În ceea ce priveste simptomele diabetului de tip 2, spre deosebire de simptomele diabetului de tip 1, nivelul glicemiei avansează adesea destul de gradual pe o perioadă lungă de timp. Prin urmare, creșterea glucozei din sange adesea nu dă simptome, sau sunt foarte modeste.

Cu toate acestea, există mai multe semne care pot indica tipul 2 de diabet. Simptomele nivelului crescut de zahăr din sange includ:

  • epuizare
  • tendinta la infectii
  • răni care se vindecă lent
  • piele uscată sau mâncărime
  • infecții în zona genitală

De asemenea, pentru că atunci când nivelul zahărului din sânge crește, corpul încearcă să elimine excesul de zahăr prin urină, apare urinarea frecventa și o senzatie constanta de sete.

În ciuda acestui fapt, o glicemie ridicată reprezinta o problemă destul de severa, deoarece o creștere prelungită a zahărului din sânge poate provoca leziuni grave organelor precum ochii, rinichii, căile nervoase și arterele. Astfel, diabetul zaharat poate provoca simptome si sechele debilitante, cum ar fi tulburări de vedere, dureri și boli cardiovasculare.

Diabetul zaharat si hiperglicemia: investigație și diagnosticare

Diagnosticul de diabet zaharat se face cu un test de sânge care măsoară nivelul glicemiei pe termen lung sau HbA1c si care reflectă concentrația medie de glucoza din sange în ultimele două până la trei luni.

Testul de măsurare a glicemiei pe termen lung se ia de catre un medic specialist care, împreună cu pacientul, stabileste obiectivele de tratament cu privire la nivelul tinta ale glicemiei, pentru a putea avea un control mai bun asupra acestor valori.

Dacă valoarea glicemiei pe termen lung este mai mare sau egală cu 126 mg/dl dupa două probe prelevate în zile diferite, se va stabili un diagnostic de diabet. Dacă rezultatele sunt de 110-126 mg/dl exista un risc crescut de a dezvolta tipul 2 de diabet, ceea ce impune o masurare regulata a glicemiei pe termen lung.

În cazul unor valori de peste 250 mg/dl, vorbim de hiperglicemie (nivel crescut de glucoza) persoana în cauză trebuie să ia măsurile corespunzătoare. Este important ca diabeticul să fie bine informat pentru a recunoaște la timp primele semne ale unei hiperglicemii, astfel incat sa poata acționa corect in tratarea ei.

Cum tratam nivelul ridicat de zahar din sange?

In diabetul zaharat, tratamentul nu numai că urmărește scăderea glicemiei, dar subliniază și tratamentul riscului crescut de boli cardiovasculare și alte leziuni tardive ale diabetului zaharat.

Baza pentru tratamentul diabetului consta intr-o dieta adaptată și exercitii fizice zilnice. În plus, mule persoane au nevoie de medicamente pentru scăderea glicemiei și/sau de insulină și, eventual, pentru a reduce riscul apariției bolilor legate de diabet.

Este important ca pacientul impreuna cu medicul să determin tipul de urmarire de care diabetul zaharat are nevoie, astfel încât să se afle în cea mai bună poziție posibilă pentru a lua măsurile zilnice de tratament necesare bolii.

Tratamentul medicamentos

Dacă schimbarea stilului de viață nu are efectul dorit, poate fi necesar să se înceapa administrarea tratamentului medicamentos pentru scaderea glicemiei si furnizarea insulinei lipsa, deși nu sub forma de injecții ca în cazul diabetului zaharat de tip 1, ci sub formă de pastile. Acestea vor putea, în mod normal, să scadă glicemia pe termen lung cu 10 -20 mmol/mol (sau 1-2 puncte procentuale).

Cu toate ca diferite medicamente au aproximativ același efect de scădere a valorilor glicemice, consultarea cu un medic in ceea ce priveste utilizarea medicamentelor este importanta, intrucat acesta poate raspunde întrebărilor despre utilizarea lor sau poate face alte recomandari in cazul in care exista reacții adverse.

Terapia cu insulina

Majoritatea persoanelor cu diabet de tip 2 au așa-numita rezistenta la insulina – asta înseamnă că organismul este mai puțin sensibil la insulină.

De regulă, producția de insulină este redusă în raport cu necesarul și, astfel, există o nepotrivire între cantitatea de insulină de care are nevoie organismul și cantitatea de insulină pe care pancreasul reușește să o producă. Prin urmare, unele persoane cu diabet zaharat tip 2 vor avea nevoie de tratament cu insulină.

Clinic, hiperglicemia acută se tratează cu administrarea imediată de insulină. Cei afectați ar trebui să bea și multă apă pentru a compensa pierderea de lichide. Glicemia trebuie măsurată la intervale regulate, iar excreția de acetonă în urina trebuie verificată cu ajutorul benzilor de testare. Dacă valorile cresc, starea se agravează sau simptomele cresc, trebuie contactat în timp util personalul medical de urgență.

Regim diabet – lista cu alimente pentru diabet și alimente interzise

Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 si tip 2 primesc adesea recomandarea de a consulta un dietetician pentru crearea unui plan sănătos de alimentatie, care ajută la controlul glucozei din sange, al greutații și al factorilor de risc pentru boli de inimă, precum hipertensiunea arterială.

Nu este întotdeauna ușor să controlezi nivelul zaharului din sange, insa cantitățile și tipul alimentelor consumate au cu siguranta o influenta. Există un număr semnificativ de indicatii legate de dieta de care orice diabetic trebuie să fie conștient pentru a trăi cât mai bine posibil cu această boala, iar vestea buna este ca pentru a face asta nu trebuie sa renunte la alimentele preferate.

Importanta unei diete sanatoase in diabetul zaharat

Importanta unei diete sanatoase in diabetul zaharatIn cazul pacientilor cu diabet zaharat, la fel ca pentru celelalte persoane care nu sufera de vreo boala, este important ca regimul alimentar sa fie unul sănătos, chiar cele mai mici dezechilibre din alimentatie putand avea consecințe majore asupra sănătății.

Netinuta sub control, glicemia poate duce la probleme grave de sanatate, cum ar fi niveluri ridicate de glucoza din sange (hiperglicemie), care, dacă persistă, pot provoca complicații pe termen lung, cum ar fi leziuni ale nervilor, rinichilor și inimii.

Pentru majoritatea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2, pierderea în greutate poate facilita, de asemenea, controlul glicemiei și oferă o serie de alte beneficii pentru sănătate.

Este posibil ca o persoana diabetica sa aiba o alimentatie variata si echilibrata, facand din alimentatie un stil de viata sanatos pentru a evita eventualele complicatii care-i pot afecta bunastarea si sanatatea. De-a lungul timpului, au fost pregătite o mulțime de sfaturi și recomandări pentru diabetici, dintre care cele mai importante sunt:

Mai multe lichide

Organismul are nevoie de lichide, de aceea aportul apei ar trebui să fie de aproximativ 1,5 litri de pe zi. Fructele si legumele pot procura restul de lichide necesar pentru o functionare sanatoasa. De asemenea, trebuie mentionat ca băuturile cu zero calorii sunt cea mai bună alegere pentru potolirea setei.

In ceea ce priveste băuturile dulci, precum limonada, suc sau nectar, acestea sunt considerate glucide care oferă multe calorii, dar puțini nutrienți și aproape deloc sațietate, de aceea ar trebui să se consume doar foarte rar.

Mai multe alimente bogate in proteine si acizi grasi

Consumul de alimente care contin fibre si proteine asigură că glicemia nu crește prea repede după mese si poate ajuta, de asemenea, la reducerea colesterolului LDL, acest lucru fiind benefic pentru inimă și vasele de sange.

Un continut bogat in proteine poate fi obtinut din: produse din cereale integrale, cum ar fi pâine din faina integrala, paste din faina integral, orez brun și cușcuș din grâu integral, nuci si seminte, legume, fructe, sau leguminoase, cum ar fi fasole, năut și linte. Se pot consuma atât fructele si legumele proaspete, cât și cele congelate sau din conserva.

O opțiune o reprezinta, de asemenea, alegerea de mâncăruri gata preparate, care sunt făcute din ingrediente de bază. Acestea pot fi, de exemplu, preparate și salate refrigerate și congelate, care constau din ingrediente comune precum legume, fructe, carne, pește sau carne de pasăre.

In diabetul zaharat, sunt recomandate, de asemenea alimentele care conțin grasimi sanatoase pentru inima, în principal din aceste surse:

  • uleiuri care rămân lichide la temperatura camerei, cum ar fi canola și măslinele
  • nuci si seminte
  • pește sănătos pentru inimă, cum ar fi somonul, tonul și macroul
  • avocado

Moderatie in consumul de carbohidrati

Moderatie in consumul de carbohidratiCarbohidrații sunt întotdeauna o problemă importantă în diabet, deoarece afectează indicele glicemic. Dacă nivelul de glucoza din sânge crește la oamenii sănătoși, organismul eliberează hormonul insulină care asigură că glucoza ajunge din sânge în celule, unde este disponibil ca sursă de energie.

La diabetici, însă, acest mecanism nu mai funcționează atât de bine deorece fie pancreasul nu produce deloc insulină (diabetul de tip 1), fie produce doar puțina insulina (diabetul de tip 2), fie celulele nu mai reacționează atât de bine la insulină (diabetul de tip 2).

Reducerea alimentelor cu continut mare de carbohidrați este, asadar, vitală atunci cand exista semne ale diabetului zaharat, deoarece atunci când sunt consumate în exces în aceeași masă stimulează creșterea glucozei din sange, iar dacă acest obicei este frecvent, glicemia devine necontrolată si astfel pot aparea bolile asociate diabetului.

Pentru a mânca mai puțini carbohidrați se pot lua urmatoarele masuri:

  • Alimentele bogate în carbohidrati, cum ar fi dulciurile, chipsurile, prăjiturile și sucurile, trebuie consumate cu moderatie
  • Consumul unor porții mai mici de paste, orez, pâine și cartofi
  • Distingerea alimentelor care contin cantitati mari de carbohidrați, astfel încât să se poata alege mai bine produsele potrivite
  • Măsurarea glicemiei pentru a identifica cum reacționeaza organismul la diferite alimente.

Diabet zaharat: ce alimente trebuie evitate?

Diabetul zaharat crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral prin accelerarea dezvoltării arterelor înfundate și întărite.

Evitarea alimentelor care contin următoarele ingrediente poate funcționa în atingerea obiectivului de a sustine o dieta sanatoasa pentru inimă:

  • Grasimi saturate: produsele lactate bogate în grasimi și proteinele de origine animala cum ar fi untul, carnea de vită, cârnații și baconul. De asemenea, se recomanda limitarea uleiurilor de cocos și palmier.
  • Grasimi nesaturate: grasimile trans care se găsesc în alimentele procesate, produsele de patiserie, untul și margarinele.
  • Colesterolul: sursele de colesterol includ lactate cu un continut ridicat de grasimi și produse proteice de origine animală, gălbenușuri de ou, ficatul și alte organe. Cantitea maxima recomandata de colesterol este de 200 de miligrame (mg) pe zi.
  • Sare: este indicat sa se consume mai puțin de 2.300 mg de sare pe zi. Medicul poate sugera consumul unei cantitati chiar mai mici in cazul tensiunii arteriale ridicată.

Consumul de alcool duce la hipoglicemie

De asemenea, este important de mentionat ca in cazul pacientilor cu diabet care utilizeaza insulina, obligatorie in diabetul zaharat de tip 1, sau urmeaza un tratament care măreste cantitatea de insulina produsă de organism, consumul de alcool poate determina un nivel scazut de zahar in sange sau hipoglicemie. Acest lucru este valabil mai ales cand nu s-a urmat regimul alimentar conform indicatiilor de mai sus.

Specialistii avertizeaza ca in cazul in care s-a consumat alcool, injecția de urgență cu glucagon nu va ajuta la reglarea glicemiei. În mod normal, glucagonul ar declanșa eliberarea zahărului din depozitele hepatice – dar atunci cand se consuma alcool acest sistem este blocat. Singurul ajutor in acest caz poate veni din partea unui medic de urgență care injectează zahar direct în sânge.

Asadar consumul de alcool in diabet trebuie evitat, iar in cel mai rau este mai bine să mananci ceva inainte de a consuma alcool.

Când trebuie să mănânci dacă ai diabet zaharat

Când trebuie să mănânci dacă ai diabet zaharatUnele persoane cu diabet trebuie să mănânce aproximativ la aceeași oră în fiecare zi, in timp ce altele pot fi mai flexibile in privinta orelor de masa.

În funcție de medicamentele pentru diabet sau de tipul de insulina utilizat, este posibil să fie necesar conumul aceleiași cantitati de carbohidrați în fiecare zi, la aceeași oră. In cazul in care se administreaza insulina imediat inainte de masa, programul poate fi mai flexibil.

In cazul in care se ia insulina sau anumite medicamente pentru diabet și se sare sau întârzie o masă, nivelul de zahar din sange poate scădea prea mult. De aceea se recomanda ca, in functie de tipul diabetului – diabet de tip 1 sau diabet de tip 2 – persoana in cauza se consulte un specialist pentru determinarea unui regim alimentar care sa defineasca ce si câte alimente și trebuie consumate în fiecare zi.

Simptome diabet zaharat: cum putem tine glicemia sub control?

Din diverse motive, pancreasul nu mai produce insulina sau o produce in cantitati prea mici, in urma unei sensibilitati reduse la insulina pe care organismul a dezvoltat-o in timp.Insulina este necesară pentru a transporta zahărul din sange (glucoza) în țesuturile corpului, de exemplu către mușchi.

Glucoza este conținutul de zahăr din sânge care provine din alimentele pe care le consumam si care hrănește celulele, oferind energie organismului. Diabetul apare atunci când corpul nu este capabil să preia zahărul (glucoza) în celulele sale și să-l folosească pentru energie.

Cum se manifesta diabetul zaharat?

Un diabet zaharat slab controlat poate duce la consecințe grave, provocând leziuni ale organelor și țesuturlor din corpul – inclusiv inima, rinichii, ochii și nervii. Din fericire, exista metode la domiciliu pentru a vă menține glicemia sub control.

Pentru ca glucoza să fie transportată din sânge către celulele corpului este nevoie de hormonul insulină. Insa in cazul existentei diabetului, insulina lipsește – fie pentru că organismul nu o mai produce (în diabetul de tip 1), fie pentru că se produce prea puțina sau nu funcționează bine (diabet de tip 2).

Aditional acestor doua tipuri de diabet, mai exista posibilitatea ca o mică proporție a femeilor gravide (2-3%) care nu sufera de diabet sau au avut simptome de diabet pot face așa-numitul diabet gestational. Diabetul gestational apare in urma faptului că producția de insulină a organismului nu este suficient de mare în raport cu nevoile speciale care apar în timpul sarcinii. În același timp, modificările hormonale din timpul sarcinii duc la un anumit grad de rezistenta la insulina.

Cel mai adesea, afecțiunea dispare după naștere, dar femeile care au avut diabet gestational au un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu în viață.

Simptome ale diabetului zaharat de tip 1

In cazul diabetului de tip 1, nu toate persoanele se confruntă cu aceleași simptome – unii vor descoperi că le dezvoltă foarte rapid și acut, în timp ce pentru alții vor fi mai puțin evidente la început și se vor dezvolta pe parcursul unor săptămâni până la cateva luni.

Primele simptome ale diabetului de tip 1 sunt:

  • Urinare frecventa pe timpul noptii (de mai multe ori intr-un interval de 6-8 ore)
  • Pierdere semnificativa în greutate fără un motiv aparent
  • Stare generală de rău
  • Senzație de greață, indiferent dacă este sau nu însoțită de vărsături.
  • E foarte foame sau iti pierde pofta de mancare.
  • Vedere incetosata sau slabă.

Nu este încă clar ce declanșează diabetul zaharat de tip 1 și, prin urmare, nici boala nu poate fi prevenită sau vindecată. Cu toate acestea, cercetătorii spun că diabetul de tip 1 apare ca o interacțiune între factori de risc precum ereditatea, mediul inconjurator, stilul de viata, regim alimentar sau lipsa de activitate fizica.

Simptome diabet zaharat de tip 2

Simptomele diabetului de tip 2 se dezvoltă treptat și, prin urmare, sunt mult mai puțin vizibile. Diabetul de tip 2 este adesea descoperit doar într-o etapă ulterioară, uneori atât de târziu încât apar complicatii care pot fi considerate prime simptome. In acest punct se poate observa:

  • Scădere în greutate: poate apărea chiar dacă boala persista de ani de zile (neobservata sau nu)

  • Respirație cu miros de acetonă
  • Oboseală, dificultăți de respirație, mâncărime, probleme oculare (vedere slabă sau vedere dublă), amorțeală, furnicături sau dureri la degete de la mâini, picioare și/sau degete de la picioare, dureri în piept și răni și infecții care se vindecă prost.

Simptomele diabetului de tip 2 se dezvoltă lent – de la luni la cativa ani – și sunt relativ slabe in faza inițiala. Acest lucru reprezinta o problemă, intrucat s-a dovedit că 35% dintre persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2 au deja comorbidități. Asadar, cu cât diabetul de tip 2 este detectat mai devreme, cu atât mai ușor se preveni complicatiile.

Glicemia scăzută in diabetul zaharat

Persoanele cu diabet, de cele mai multe ori, se confrunta cu o glicemie scăzută la un moment dat, deficienta cunoscută și sub numele de hipoglicemie. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece cantitatea de zahar din sange se modifică constant sub influența alimentelor, exercițiilor fizice, emoțiilor, stresului și stării generale.

Cu toate acestea, fluctuațiile prea mari ale glicemiei din sânge pot cauza probleme fizice pe termen lung. Prin urmare, este important să fie recunoscute caracteristicile unei hipogliceii în diabet, astfel încât să se poată interveni în timp util.

Unul dintre primele simptome care apare in cazul unei hipoglicemii este senzația de foame. Dacă aceasta senzație este ignorata, intervine moliciunea și iritabilitatea, senzația de frig, transpirația, tremurul, vederea încețoșată, greața, oboseala, și uneori palpitații ale inimi – un semnal clar că este timpul să se intervina asupra bolii prin metode de tratament adecvate.

Dacă nivelul glucozei continuă să scadă, starile se înrăutățesc: timpul de reacție încetinește, apare amețeala, starea de somnolenta și vederea devine din ce în ce mai slabă, in cazurile severe, chiar inconștienta. Simptomele exacte ale unei hipoglicemii pot varia de la persoană la persoană și dintr-un anumit moment in altul.

Glicemia ridicata in diabetul zaharat

In diabetul zaharat, conținutul de zahăr (glucoza) poate fi, de asemenea, mai mare decât în ​​mod normal, ceea ce inseamna ca se acumulează in sange, nemaiputand ajunge la țesuturile corpului. Acest fenomen poarta numele de hiperglicemie, care este definită ca o glicemie mai mare de 250 mg/dl (13,8 mmol/l).

Nivelul ridicat al glucozei din sânge în timp este dăunător pereților arterelor și duce la o serie de complicații si boli metabolice, precum tensiunea arteriala, insuficienta renala sau accidentul vascular cerebral. Valorile de peste 400 mg/dl devin periculoase, valorile peste 600 până la 1.000 mg/dl pot duce la tulburarea conștienței până la o comă diabetică care pune viața în pericol.

In cazul existentei unui diabet de tip 1, nivelul foarte mare de glicemie poate duce rapid la otrăvire cu acid (cetoacidoză), care este o afecțiune acută din cauza lipsei de insulină.

Diabeticii pot regla conținutul crescut de zahăr din sânge doar printr-o terapie de scădere a zahărului din sânge, al cărei scop este evitarea complicațiilor acute și pe termen lung, cum ar fi piciorul diabetic, problemele oculare etc.

Mentinerea valorilor glicemice

In tratamentul diabetului zaharat – atât de tip 1, cât și de tip 2 – scopul este de a obține un nivel stabil al glicemiei, care să nu fie nici prea mare, nici prea scăzut. O glicemie normală la cei care nu au diabet este între 65 mg/dl si 105 mg/dl (numărul de molecule de glucoza pe litru de sânge).

Fluctuatiile glicemiei nu pot fi prevenite, insa se pot anticipa si astfel se poate ajusta doza de insulina la situație. Nevoia de insulina variază pe parcursul zilei în funcție alimentele si bauturile consumate si de activitatea fizica.

Măsurând nivelul glicemiei, se pot urmări reacțiile corpului și se poate ajusta doza de insulina sau se pot consuma alimente pentru diabet suplimentare.

Prin măsurarea glicemiei, valorile măsurătorii spun, de fapt, ceva despre cantitatea de insulina din corp:

  • Nivel ridicat de zahăr din sange înseamnă prea puțină insulină în organism
  • Nivel scazut de zahar din sange înseamnă prea multă insulină în organism

Atingerea unui nivel de zahăr din sange aproape de normal poate fi o provocare, de aceea impreună cu medicul specialist se poate gasi tratamentul, astfel încât să se mentina valorile normale ale glicemiei.

Diabet – cauze, tipuri, diagnostic și tratament

Diabetul, numit în mod popular diabet zaharat, este o boală metabolică in care pancreasul nu sintetizeaza cantitatea de insulina de care are nevoie organismul uman, ceea ce impiedică absorbtia energiei vitale din alimente în mod corespunzător.

Funcția principală a insulinei este menținerea valorilor adecvate ale glucozei din sange, permitandu-i sa patrunda in organism si sa o transporte in interiorul celulelor, transformand-o in energie pentru functionarea muschilor si a tesuturilor.

Aceasta boala metabolica nu este întotdeauna detectata imediat, intrucat simptomele diabetului zaharat sunt manifestari pe care chiar si persoanele sanatoase le experimenteaza din când în când.

Tipuri de diabet zaharat

Există diferite tipuri de diabet și fiecare poate avea o cauză diferită. Deoarece cauzele diabetului, din câte se știe, sunt strâns legate de tipul de diabet, aceste două aspecte sunt discutate împreună.

Tipurile de diabet sunt:

  • Diabetul de tip 1: cunoscut in trecut sub numele de diabet juvenil, acest tip de diabet este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că organismul se atacă singur. În acest caz, celulele producătoare de insulina din pancreas sunt distruse.
  • Diabet zaharat de tip 2: cel mai frecvent tip de diabet, in care organismul fie nu produce suficientă insulina, fie celulele corpului nu răspund normal la insulina. Alte denumiri comune pentru diabetul de tip 2 fac referire la diabetul la adulți și diabetul cu rezistenta la insulina.
  • Prediabet: acesta este stadiul inainte de diabetul de tip 2, in care nivelurile de glucoza din sânge sunt mai mari decât în ​​mod normal, dar nu sunt suficient de mari pentru a se stabili diagnosticul oficial de diabet de tip 2.
  • Diabetul gestational: in timpul sarcinii, insulina crește pentru a crește depozitele de energie. Uneori această creștere nu are loc, ceea ce poate duce la diabet gestational. De obicei, acesta dispare după naștere, insa femeile afectate prezinta un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 pe tot parcursul vieții.

Diabet zaharat de tip 1

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună în care celulele beta de la nivelul pancreasului sunt în mare măsură distruse, ceea ce determină o deficiență a hormonului vital insulina. Acest hormon permite celulelor să absoarbă în mod activ glucoza (zahar) din sânge. Când producția de insulina a organismului scade sau se oprește, absorbția de glucoza de către celule este afectată si se acumuleaza în sânge. Acesta este motivul pentru care nivelul glucozei din sânge (zahar din sânge) este adesea crescut in cazul diabetului zaharat.

Exista, de asemenea, diabetul autoimun latent la adulți (LADA), o forma a diabetului de tip 1 cu debut lent, care se deghizează în diabet de tip 2 deoarece avansează treptat.

Diabetul de tip 1 se referă la aproximativ zece la sută din numărul total de cazuri de diabet, iar cel mai mare grup de persoane cu diabet zaharat de tip 1 este format din cazuri in care boala a debutat inca din copilărie.

Există o serie de simptome diferite care pot indica prezenta diabetului de tip 1, insa două simptome sunt destul de dominante: senzatie de sete constanta și nevoia de a urina des și mult. Acest lucru se datorează faptului că glucoza, care nu poate fi absorbita în celulele corpului, ajunge în urină unde atrage apa. Alte simptome comune, in special la copii, sunt oboseala și pierderea în greutate.

Cauzele diabetului de tip 1

Probabil că nu există o cauză clară pentru tipul 1 de diabet, dar există o combinație de mai mulți factori de risc. Desi se presupune că in cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 1 există o predispoziție ereditară, boala s-ar manifesta abia mai târziu, după ce, de exemplu, din cauza unei infecții cu virus. Acesta este un fel de inflamație dezvoltata in pancreas, unde anticorpii ajung, în cele din urmă, sa distruga majoritatea celulelor beta pancreatice. Din cauza faptului că nu se mai poate produce insulina, in acest stadiu apare diabetul zaharat de tip 1.

Pe scurt, factorii de risc pentru diabetul de tip 1 pot fi:

  • Antecedente familiale de diabet de tip 1
  • Leziuni ale pancreasului (cum ar fi prin infecție, tumoră, intervenție chirurgicală sau accident)
  • Prezența autoanticorpilor (anticorpi care atacă în mod eronat țesuturile sau organele propriului corp)
  • Stresul fizic (cum ar fi o intervenție chirurgicală sau o boală)
  • Expunerea la boli cauzate de viruși

Diabet de tip 1: diagnostic si tratament

Diabetul de tip 1 este adesea diagnosticat la o vârstă fragedă, mai ales înainte de vârsta de 30 de ani. Diagnosticul diabetului zaharat de tip 1 se face prin teste care pot fi efectuate de catre medicul de familie, menite sa măsoare nivelul de glucoză din sânge.

Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 necesită tratament pe tot parcursul vieții, motiv pentru care este numit și diabet insulino-dependent. Acesta constă în furnizarea zilnica a insulinei lipsă prin administrerea de injecții.

In ziua de astazi, datorită progreselor medicale mari și tehnologiei avansate, persoanele cu diabet de tip 1 pot trai o viață bună și funcțională, tratamentul facandu-se cel mai adesea cu stilouri cu insulina sau pompe de insulină eficiente, care oferă persoanei afectate o mai mare libertate și siguranță.

Diabetul zaharat de tip 2

Diabetul zaharat de tip 2 numit în trecut și diabet la adulți, este o boală metabolică cronică progresivă în care reglarea glicemiei este perturbată. Tipul 2 de diabet apare la vârsta adultă, incidența lui crescand la persoanele în vârstă și este de aproximativ zece ori mai frecvent decât diabetul de tip 1.

În cazul diabetului de tip 2 are loc o scădere a acțiunii insulinei, astfel încât, chiar dacă este prezenta in cantitati suficiente, nu poate acționa.

Majoritatea persoanelor nu observă adesea simptomele diabetului de tip 2, care constau in urinare frecventa, piele uscata, oboseala și vindecare lenta a rănilor, intrucat apar treptat și sunt cauzate de nivelurile crescute de zahar din sânge. De obicei, aceste simptome se dezvoltă lent – adesea peste 5 până la 10 ani – facand ca diabetul de tip 2 sa fie adesea o descoperire întâmplătoare.

În această perioadă lipsita de tratament exista însă un risc crescut de complicații secundare grave, cum ar fi cele care afectează vasele de sânge și nervii.

Cauzele diabetului zaharat de tip 2

Cauzele diabetului de tip 2 sunt mai complicate decât ale diabetului de tip 1, deoarece riscul de diabet este potentat de prezenta a doi factori, în același timp.

În primul rând, există o problemă (cel mai probabil ereditară) la nivelul țesuturilor, unde actiunea insulinei nu funcționează corect (rezistenta la insulina). În al doilea rând, pancreasul nu poate satisface nevoia crescută de insulina.

În plus, ambii factori se influențează reciproc negativ. Deși pancreasul produce o cantitate rezonabilă de insulină, tratamentul cu insulină va fi adesea necesar în cele din urma.

Factorii de risc pentru diabetul de tip 2 (si prediabet) includ:

  • Supraponderabilitatea
  • Inaintarea in vârsta (peste 45 de ani)
  • Istoricul familial (factori genetici)
  • Factori de mediu
  • Diabetul în timpul sarcinii (diabet de sarcină sau diabet gestational)
  • Hipertensiune arterială
  • Colesterol HDL scăzut (colesterolul „bun”) și nivel ridicat de trigliceride.
  • Antecedente de boli de inimă sau accident vascular cerebral.

Diabet de tip 2: diagnostic si tratament

Diabetul zaharat de tip 2 este diagnosticat de catre medicul specialist pe baza unor analize de sânge care masoara nivelul glicemiei din sânge din ultimele două până la trei luni. Dacă glicemia este peste 6,5% (48 mmol/mol), medicul poate stabili diagnosticul de diabet.

Pentru a se asigura precizia diagnosticului, se vor preleva două probe în două zile diferite, care vor fi apoi trimise la un laborator, de unde se obțin rezultatele câteva zile mai târziu.

In cazul diabetului de tip 2, masurile de tratament sunt mai ample si spre deosebire de pacienții cu diabet de tip 1, administrarea de insulină nu va fi întotdeauna necesară.

Dacă există o formă precoce și încă ușoară de diabet zaharat de tip 2, ajustările stilului de viata sunt uneori suficiente pentru o perioadă, pierderea în greutate și exercițiile fizice fiind importante in acest stadiu.

In cazul in care modificările stilului de viata sunt insuficiente, persoana cu diabet ar trebui să înceapa administrarea unor medicamente pentru diabet. La început, acestea se vor baza în principal pe tablete care scad glucoza din sange.

Desigur, tipul de tratament pentru diabet depinde de fiecare caz in parte. Unii pacienți pot fi stabili de ani de zile urmand o dietă bazata pe remedii la domiciliu pentru diabet și/sau tratament medicamentos, în timp ce alți pacienți au nevoie de insulină rapid.

Masuri individuale pentru preventia diabetului zaharat

Din fericire, diabetul zaharat poate fi parțial prevenit sau amânat: făcând suficientă mișcare, urmând o dietă sănătoasă și prin mentinerea unei greutati optime, este posibil să se mențina organismul sensibil la insulină.

In acest stadiu este mai puțin necesar ca pancreasul să producă insulină suplimentară, facand posibilă amânarea sau chiar prevenirea completă a diabetului.

Obiceiuri de viață sănătoase

Obiceiurile bune sunt foarte importante pentru a trata corect diabetul și a preveni complicațiile, astfel ca stilul de viata sănătos poate întârzia sau împiedica dezvoltarea diabetului zaharat. Aceste obiceiuri bune de stil de viata includ alimentația sănătoasă, exercițiul fizic regulat, neîngrășarea sau încercarea de a pierde în greutate și renunțarea la fumat.

Un exemplu de alimentație sănătoasă poate consta in mâncare variată, excluderea grăsimilor saturate, ceaiuri pentru diabet, multe fructe și legume, reducerea cantitații de sare.

De asemenea, exercițiile fizice pot îmbunătăți nivelul de glucoză și, eventual, pot preveni complicatiile diabetului.

Monitorizarea glicemiei

Testele pentru determinarea cantitatii de zahar din sange pot ajuta la gestionarea diabetului în cel mai bun mod posibil. Reglarea corectă a glucozei in sange ajută la prevenirea complicațiilor. In cazul in care pacientul isi măsoara singur glicemia, poate vedea dacă glucoza din sange este prea mare sau prea scăzuta, putand apoi ajusta doza de insulină sau respectand un regim alimentar pentru diabet, pentru a mentine valorile normale ale glicemiei.

Pentru o astfel de măsurare a nivelului de glucoza din sange, se înțeapa partea laterala a vârfului degetului cu un ac mic pentru a absorbi picătura de sange in dispozitivul de măsurare. După câteva secunde se poate vedea nivelul glicemiei (zahar din sange).

Valorile de referință pentru glicemia a jeun (glicemia bazală) sunt următoarele:

  • Pentru glucoză normală: 65-105 mg/dl.
  • Glicemia alterată a jeun: 110-126 mg/dl.
  • Diabet egal sau mai mare de: 126 mg/dl.

Efectuarea controalelor de rutina

Diabetul zaharat trebuie monitorizat prin controale de rutină de către medicul de familie și prin controale regulate de către medicul endocrinolog. Scopul controlului este de a confirma eficienta tratamentului și de a determina aparitia unor eventuale complicații ulterioare.

Controalele de rutină ar trebui sa aiba loc la fiecare 3-6 luni sau de fiecare data când medicul decide să includă următoarele aspecte:

  • Probă de sânge pentru verificarea cantitatii de hemoglobină glicozilată HbA1c.
  • Revizuirea și evaluarea automonitorizării glicemiei de către pacient.
  • Discuție de îndoieli cu privire la dietă.
  • Evaluarea tensiunii arteriale si controlul greutății.
  • Orice alte analize și examinări pe care medicul le consideră necesare pentru controlul bolii.