Articol promotional Acest post conține linkuri afiliate

Surse naturale de vitamina D – de ce această vitamina este atât de importantă pentru organismul uman

Care este rolul vitaminei D

Vitamina D sau vitamina soarelui este un nutrient necesar pentru sănătate, util organismului să absoarbă calciul, una dintre principalele substanțe necesare pentru un sistem osos puternic, precum si pentru a ajuta sistemul nervos, muscular si imunitar.

Formele de vitamina D cu importanta majora in buna dezvoltare si functionare a organismului uman sunt vitamina D2 (ergocalciferol) și vitamina D3 (colecalciferol).

Care este rolul vitaminei D?

Vitamina D joacă un rol esențial în funcționarea organismului, carenta ei ducand la aparitia unui risc mai mare de dezvoltare a unor afectiuni, in special a celor legate de sanatatea sistemului osos precum osteoporoza, artrita sau osteoartrita, precum si depresia si unele boli autoimune.

Vitamina D îndeplinește funcții importante în următoarele procese:

  • Metabolismul calciului și fosforului (important pentru oasele stabile) – indeosebi la copii și adolescenți, pe măsură ce acestia cresc
  • Formarea proteinelor
  • Controlul genelor
  • Menținerea funcției musculare normale
  • Menținerea funcției imunitare intacte

Deficitul de vitamina D in organism

Deficitul de vitamina D este foarte frecvent, fiind mai acut iarna, cand expunerea la soare este mai redusa.

Un deficit de vitamina D poate fi cauzat de diferiti factori, precum:

  • Aport insuficient de vitamina D din dieta si suplimentele alimentare sub formă de pastile
  • Tractul digestiv nu absoarbe suficientă vitamina D, așa cum se poate întâmpla cu unele afecțiuni precum boala celiacă, boala inflamatorie intestinală și după operațiile bariatrice, printre altele.
  • Probleme de producere a vitaminei D prin expunerea la soare
  • Probleme cu procesul de transformare a vitaminei D în forma sa activă (calcitriol). Ca și la pacienții cu boli hepatice și renale.

O carenta de vitamina D in organism poate duce la aparitia unor simptome precum oboseală, scăderea performanței cognitive, slabiciune musculara, susceptibilitate la infecție, boala Crohn, scăderea densității osoase, dureri osoase sau fracturi care nu se vindecă bine, printre altele.

Beneficiile vitaminei D pentru sanatate

Mai departe, dorim să subliniem importanța masurilor impotriva deficitului de vitamina D, acest nutrient fiind unul dintre nutrienții esențiali din organism, contribuind la formarea oaselor și a dințilorș.

Dacă suferim de o carenta a acestui tip de vitamina, ne putem confrunta cu afecțiuni precum osteoporoza, rahitismul și așa mai departe. Iată o listă cu cele mai remarcabile beneficii ale vitaminei D:

  • Ajută la o mai bună absorbție a calciului, un mineral esențial pentru oasele și dinții noștri
  • Reglează nivelul de fosfor de la nivelul organismului
  • Ajută la dezvoltarea scheletului și formarea oaselor
  • Intareste functia imunitara prin cresterea sistemului nostru de aparare
  • Vitamina D promovează lupta împotriva îmbătrânirii celulelor

Cantitatea de vitamina D de care are nevoie organismul

Care este rolul vitaminei DOrganismul nostru este aprovizionat în mod adecvat cu 30 de nanograme de vitamina D per litru de sânge. Dar cum putem evita deficitul de vitamina d si, mai mult, cum ne putem asigura asigura că nevoile noastre de vitamina D sunt satisfăcute? Specialistii in sanatate recomanda ca adulții, adolescenții și copiii (de la vârsta de un an) să consume zilnic 20 ng ml vitamin D din alimente sau suplimente alimentare.

Majoritatea oamenilor își pot satisface nevoile de vitamina D în mod natural, cu o combinație de dietă adecvată și lumină solară. Aportul unui preparat de vitamina D este necesar doar dacă necesarul zilnic nu poate fi obtinut prin sinteza și nutriția proprie de la nivelul pielii prin expunerea la lumina soarelui.

Vitamina D are un rol esential pentru creșterea oaselor, pentru închiderea plăcilor de creștere și pentru dezvoltarea unui schelet stabil, deficitul de vitamina D reprezentand un risc crescut pentru rahitism. Asadar, un aport suficient de vitamina D este cu atat mai important pentru:

  • Sugari: Profilaxia rahitismului este standardul în tratamentul sugarilor astăzi (400 până la 500 UI de vitamina D3 zilnic este standardul din a doua săptămână de viață).
  • Femei însărcinate și cele care alăptează
  • Persoane de peste 70 de ani: aa bătrânețe, producția de vitamina D prin piele scade – riscul fracturilor osoase crește considerabil și se instalează slăbiciunea musculară.

Ce surse naturale de vitamina D există?

Ce surse naturale de vitamina D existăEste cunoscut deja faptul ca vitamina D se obtine in principal prin expunerea la razele solare si, intr-o proportie mai mica, printr-o alimentatie variata si echilibrata.

Importanța vitaminei D, mai ales după ce am petrecut luni de zile cu expunere redusă la soare, asa cum este si cazul perioadei de izolare, ne cere să încorporăm în alimentația noastră acele alimente si suplimente bogate în vitamina D care ne pot ajuta să menținem sau să creștem nivelul acestei vitamine în organism.

Pentru a multiplica efectul expunerii la soare, este necesar nu numai să mărim timpul de expunere în acele momente ale zilei în care efectele sale negative, prin razele uv, sunt mai mici.

De asemenea pentru a compensa deficitul de vitamina D si totdata, pentru a diminua efectul razelor ultraviolete atunci cand mergem la plajă este imporatant de retinut că ne putem expune razelor solare doar pentru câteva minute, fiind necesara apoi aplicarea unei creme pentru protecție solară.

Alimente bogate in vitamina D

Pentru a ne bucura de un organism mult mai puternic și mai sănătos, putem include in dieta urmatoarele alimente bogate in vitamina D:

  • Avocado: un aliment bogat in acizi grasi sanatosi pentru inima, vitamine C, E si provitamina A, precum si minerale precum calciu, potasiu sau magneziu, ce se poate consuma în salate, umpluturi sau în sos guacamole, printre multe alte rețete.
  • Ouă si lapte: este important să consumăm oul întreg, adică atât gălbenușul, cât și albușul, întrucât vitamina D se dizolva în grăsimea gălbenușului. Pe langa aceasta vitamina, ouale si laptele sunt si bogate in proteine, fiind sanatoase daca sunt consumate cu moderatie.
  • Carne de vită și pui: Atât carnea de vită, cât și cea de pui conțin vitamina D și este important să fie consumate întotdeauna la grătar sau gătite simplu pentru a facilita conservarea nutrienților lor.
  • Ciuperci: cu o cantitate semnificativa de vitamina D, ciupercile sunt unul dintre alimentele de baza pentru a creste sau mentine nivelul vitaminei D. O modalitate de menținere a vitaminei D este curățarea și punerea la soare a ciupercilor înainte de a fi gătite.
  • Pește: o cantitate remarcabilă de vitamina D se poate gasi în peștele gras, cum ar fi macrou, sardine, cod, anghilă, ton, hering, chefin, somo, pește-spadă etc. Unii pesti care, pe langa faptul ca ajuta in lupta impotriva deficitului de vitamina D, ofera si o cantitate esentiala de acizi grasi omega 3.
  • Vitamina D mai poate fi procurata si prin consumul de ficat de carne de vită și de iepure, cerealele, brânza și băuturile din fulgi de ovăz și soia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *