Nivelurile ridicate ale glicemiei, in randul pacientilor care sufera de diabet, apar atunci când nu zaharurile nu sunt transportate în mod corespunzător către celulele organismului. Lasata fara tratament, aceasta problema poate degenera in complicatii grave pentru sanatate.
Cercetările științifice indica existenta mai multor modalități la indemana de a menține în mod sistematic valorile scazute ale glicemiei si pentru a reduce riscul unor complicatii. Unele măsuri împiedică nivelurile crescute de zahăr din sânge, altele cresc sensibilitatea organismului la insulină, astfel încât sa afecteze mai puțin persoanele care sufera de simptome de diabet zaharat.
In plus fata de medicamente, exista numeroase remedii la domiciliu care, pe lângă faptul ca aduc numeroase beneficii pentru sanatate, pot contribui și la o reducere clară a glicemiei.
Monitorizarea valorilor glicemiei
Monitorizarea și urmărirea glucozei pe parcursul zilei poate ajuta la menținerea glicemiei in limite normale, prevenind astfel hiperglicemia sau hipoglicemia. În tratamentul pentru diabetul zaharat, se urmăresc valori glicemice optime, care sunt cuprinse între 70 și 140 mg/dl.
Hiperglicemia este un nivel de zahăr din sange care este prea mare, peste nivelurile normale. La pacienții diabetici, aceasta inseamna mai mult de 126 mg/dl pentru glicemia a jeun si peste 200 mg/dl pentru glicemia în orice moment al zilei. Pe de alta, parte in practica vorbim de hipoglicemie atunci cand nivelul de zahar in sange scade la 60 mg/dl.
Urmărirea acestor valori va ajuta pacientul să știe dacă trebuie să faca ajustări ale dieta sau in tratamentul naturist pentru diabet.
Polifenolii pot reduce glucoza din sange
Polifenolii pot ajuta la normalizarea valorilor ridicate de zahar din sange, ceea ce reduc sansele dezvoltarii diabetului de tip 2. Acest fenomen se datorează parțial pentru că polifenolii pot contribui la prevenirea descompunerii amidonului în zaharuri simple, ceea ce face mai puțin probabil ca o creștere a conținutului de zahar din sange să apară după masa.
Aceste substanțe pot stimula, de asemenea, eliberarea de insulina, un hormon necesar pentru a muta zahărul din fluxul sanguin în celule și pentru a menține stabile nivelurile glicemice. Mai multe studii au descoperit o legătură între o dietă bogată în polifenoli și un nivel scăzut al glicemiei, o toleranță mai bună la glucoză și o sensibilitate îmbunătățită la insulina – toți factori importanți în scăderea riscului de diabet de tip 2.
Polifenolii sunt antioxidanți găsiți în diferite tipuri de ceai și ciocolata neagră. Se crede că acestea promovează căldura vasculară și controlul glucozei, precum și nivelurile mai scăzute ale lipidelor.
Totuși, cofeina poate avea efecte adverse asupra sănătății, la fel ca și versiunile decofeinizate ale băuturilor preferate. Ceaiul verde contine un alt polifenol cunoscut sub numele de EGCG, despre care se crede că are efecte benefice, cum ar fi scăderea zaharului din sange.
Scaderea glicemiei mari prin dieta
Când vine vorba de diabet, în special de tipul 2, reglarea glicemiei este esentiala, iar cand vine vorba de dieta, există anumite alimente care ajută la asta.
Majoritatea experților consideră că o dietă săracă în carbohidrați și bogată în proteine este cea mai bună alegere pentru scăderea glicemiei.
Aportul de carbohidrați influențează puternic nivelul de zahar din sange, de aceea limitarea aportului de carbohidrați este esențiala, deoarece organismul descompune carbohidrații în glucoza, care este apoi transportat în celule cu ajutorul insulinei. Atunci când se consuma un număr mare de carbohidrati sau cand exista probleme cu funcția insulinei, acest proces eșuează și are ca rezultat creșterea glicemiei.
Carbohidratii se pot consuma in continuare atunci când glicemia este monitorizata. Cu toate acestea, valoarea nutritivă este mai mare acordarea de prioritate cerealelor integrale față de cele procesate și carbohidrații rafinați oferă o valoare nutritivă mai mare, contribuind în același timp la scăderea glicemiei. Există, de asemenea, o serie de alte considerente nutriționale care pot ajuta la scăderea glicemiei.
Alimente care mentin nivelul glicemiei
Indicele glicemic a fost conceput pentru a determina măsura în care nivelul zahărului din sange crește din cauza dietelor bogate în carbohidrați. Atât cantitatea, cât și tipul alimentelor determină modul în care poate fi afectat nivelul glicemiei.
Consumul de alimente cu un indice glicemic scazut poate preveni hiperglicemia pe termen lung in cazul persoanelor cu diabet de tip 1 și 2 . Prin urmare valoarea glicemiei este importanta, dar la fel este și cantitatea de carbohidrați.
Alimentele cu indice glicemic scazut sunt de regula alimentele bogate in fibre, astfel ca o dietă echilibrată cu multe fructe, legume și produse din cereale integrale este bună pentru sistemul cardiovascular și, prin urmare, pentru tensiunea arteriala normală, complicații cu care se confrunta adesea persoanele care sufera de diabet. De asemenea, adăugarea în mod regulat a alimentelor precum ficat, spanac, broccoli și cartofi in regimul alimentar poate ajuta la scăderea nivelului de glucoza. Alte alimente care mentin glicemia la un nivel normal:
-
Usturoiul: Într-un studiu din 2013, 60 de persoane cu diabet de tip 2 și probleme de greutate au luat fie metformină singură, fie un amestec de metformină și usturoi de 2 ori timp de 12 săptămâni. Participantii care au luat metformină și usturoi au observat o scădere majoră a nivelului de glucoza. Persoanele cu glicemie marita pot mânca usturoi crud, îl pot adăuga în salate sau îl pot folosi în alimente gătite.
- Nucile: Bogate în proteine vegetale, acizi grași nesaturați și diverși nutrienți, cum ar fi nutrienți antioxidanti, fitochimice (constând in flavonoide), minerale (constând in magneziu și potasiu)
-
Extract de scortisoara: Studiile arată că scorțișoara poate scădea glicemia cu până la 29%, prin incetinirea descompunerii carbohidraților în sistemul digestiv si atenuând cresterea glicemiei după masa.
Activitatea fizica ajuta la normalizarea glicemiei
Una dintre cele mai bune modalități de a ameliora simptomele diabetului zaharat de tip 1 sau 2, sau pur și simplu de a preveni această boala în viitor, este mentinerea si imbunatatirea sanatatii fizice prin activitate fizica regulata.
Pentru a-i oferi corpului „combustibil”, mușchii apelează la rezervele de glucoză ale corpului pentru a obține energie. Când acea sursă este epuizată, corpul începe să folosească glucoza, cu consecința logică că glicemia începe să scadă.
Pe lângă scăderea glicemiei, activitatea fizica regulata determina si creșterea sensibilitatii la insulina, vor scade tensiunea arterială și colesterolul, vor contribui la pierderea în greutate și vor stimula circulația.
Alte masuri pentru o glicemie normala
Tehnici suplimentare pentru a reduce nivelul glicemiei sau pentru a controla glucoza din sange includ:
- Mentinerea unei greutati optime – nu numai că previne diverse probleme de sănătate, ci și menține sub control glicemia și reduce riscul de diabet.
- Hidratarea adecvată – Apa ajută rinichii să elimine zaharul din sange, in cazul unei hipoglicemii.
- Oțetul de mere – ofera multe beneficii pentru organism, dintre care unul este reducerea nivelului glicemic. Oțetul de mere afectează în mod semnificativ răspunsul organismului la glucoza și, de asemenea, întărește sensibilitatea la insulina.
-
Controlul stresului – hormonii de stres determină ficatul să secrete zaharul înapoi în fluxul sanguin, pentru a oferi acel aport suplimentar de energie și putere necesare pentru supravietuire. Această stare constantă de hiper-alteritate aduce glicemia la valori de vârf.
Persoanele cu diabet zaharat ar putea avea nevoie, de asemenea, să ia medicamente și adesea să-și ridice nivelul glucozei din sange pentru a reduce amenințarea simptomelor și complicațiilor cu potențial risc. Este recomandat sa discutați întotdeauna cu un medic despre modalitățile de a încorpora o dieta sănătoasă într-un plan de terapie pentru diabetul zaharat.