Articol promotional Acest post conține linkuri afiliate

Regim diabet – lista cu alimente pentru diabet și alimente interzise

Importanta unei diete sanatoase in diabetul zaharat

Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 si tip 2 primesc adesea recomandarea de a consulta un dietetician pentru crearea unui plan sănătos de alimentatie, care ajută la controlul glucozei din sange, al greutații și al factorilor de risc pentru boli de inimă, precum hipertensiunea arterială.

Nu este întotdeauna ușor să controlezi nivelul zaharului din sange, insa cantitățile și tipul alimentelor consumate au cu siguranta o influenta. Există un număr semnificativ de indicatii legate de dieta de care orice diabetic trebuie să fie conștient pentru a trăi cât mai bine posibil cu această boala, iar vestea buna este ca pentru a face asta nu trebuie sa renunte la alimentele preferate.

Importanta unei diete sanatoase in diabetul zaharat

Importanta unei diete sanatoase in diabetul zaharatIn cazul pacientilor cu diabet zaharat, la fel ca pentru celelalte persoane care nu sufera de vreo boala, este important ca regimul alimentar sa fie unul sănătos, chiar cele mai mici dezechilibre din alimentatie putand avea consecințe majore asupra sănătății.

Netinuta sub control, glicemia poate duce la probleme grave de sanatate, cum ar fi niveluri ridicate de glucoza din sange (hiperglicemie), care, dacă persistă, pot provoca complicații pe termen lung, cum ar fi leziuni ale nervilor, rinichilor și inimii.

Pentru majoritatea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2, pierderea în greutate poate facilita, de asemenea, controlul glicemiei și oferă o serie de alte beneficii pentru sănătate.

Este posibil ca o persoana diabetica sa aiba o alimentatie variata si echilibrata, facand din alimentatie un stil de viata sanatos pentru a evita eventualele complicatii care-i pot afecta bunastarea si sanatatea. De-a lungul timpului, au fost pregătite o mulțime de sfaturi și recomandări pentru diabetici, dintre care cele mai importante sunt:

Mai multe lichide

Organismul are nevoie de lichide, de aceea aportul apei ar trebui să fie de aproximativ 1,5 litri de pe zi. Fructele si legumele pot procura restul de lichide necesar pentru o functionare sanatoasa. De asemenea, trebuie mentionat ca băuturile cu zero calorii sunt cea mai bună alegere pentru potolirea setei.

In ceea ce priveste băuturile dulci, precum limonada, suc sau nectar, acestea sunt considerate glucide care oferă multe calorii, dar puțini nutrienți și aproape deloc sațietate, de aceea ar trebui să se consume doar foarte rar.

Mai multe alimente bogate in proteine si acizi grasi

Consumul de alimente care contin fibre si proteine asigură că glicemia nu crește prea repede după mese si poate ajuta, de asemenea, la reducerea colesterolului LDL, acest lucru fiind benefic pentru inimă și vasele de sange.

Un continut bogat in proteine poate fi obtinut din: produse din cereale integrale, cum ar fi pâine din faina integrala, paste din faina integral, orez brun și cușcuș din grâu integral, nuci si seminte, legume, fructe, sau leguminoase, cum ar fi fasole, năut și linte. Se pot consuma atât fructele si legumele proaspete, cât și cele congelate sau din conserva.

O opțiune o reprezinta, de asemenea, alegerea de mâncăruri gata preparate, care sunt făcute din ingrediente de bază. Acestea pot fi, de exemplu, preparate și salate refrigerate și congelate, care constau din ingrediente comune precum legume, fructe, carne, pește sau carne de pasăre.

In diabetul zaharat, sunt recomandate, de asemenea alimentele care conțin grasimi sanatoase pentru inima, în principal din aceste surse:

  • uleiuri care rămân lichide la temperatura camerei, cum ar fi canola și măslinele
  • nuci si seminte
  • pește sănătos pentru inimă, cum ar fi somonul, tonul și macroul
  • avocado

Moderatie in consumul de carbohidrati

Moderatie in consumul de carbohidratiCarbohidrații sunt întotdeauna o problemă importantă în diabet, deoarece afectează indicele glicemic. Dacă nivelul de glucoza din sânge crește la oamenii sănătoși, organismul eliberează hormonul insulină care asigură că glucoza ajunge din sânge în celule, unde este disponibil ca sursă de energie.

La diabetici, însă, acest mecanism nu mai funcționează atât de bine deorece fie pancreasul nu produce deloc insulină (diabetul de tip 1), fie produce doar puțina insulina (diabetul de tip 2), fie celulele nu mai reacționează atât de bine la insulină (diabetul de tip 2).

Reducerea alimentelor cu continut mare de carbohidrați este, asadar, vitală atunci cand exista semne ale diabetului zaharat, deoarece atunci când sunt consumate în exces în aceeași masă stimulează creșterea glucozei din sange, iar dacă acest obicei este frecvent, glicemia devine necontrolată si astfel pot aparea bolile asociate diabetului.

Pentru a mânca mai puțini carbohidrați se pot lua urmatoarele masuri:

  • Alimentele bogate în carbohidrati, cum ar fi dulciurile, chipsurile, prăjiturile și sucurile, trebuie consumate cu moderatie
  • Consumul unor porții mai mici de paste, orez, pâine și cartofi
  • Distingerea alimentelor care contin cantitati mari de carbohidrați, astfel încât să se poata alege mai bine produsele potrivite
  • Măsurarea glicemiei pentru a identifica cum reacționeaza organismul la diferite alimente.

Diabet zaharat: ce alimente trebuie evitate?

Diabetul zaharat crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral prin accelerarea dezvoltării arterelor înfundate și întărite.

Evitarea alimentelor care contin următoarele ingrediente poate funcționa în atingerea obiectivului de a sustine o dieta sanatoasa pentru inimă:

  • Grasimi saturate: produsele lactate bogate în grasimi și proteinele de origine animala cum ar fi untul, carnea de vită, cârnații și baconul. De asemenea, se recomanda limitarea uleiurilor de cocos și palmier.
  • Grasimi nesaturate: grasimile trans care se găsesc în alimentele procesate, produsele de patiserie, untul și margarinele.
  • Colesterolul: sursele de colesterol includ lactate cu un continut ridicat de grasimi și produse proteice de origine animală, gălbenușuri de ou, ficatul și alte organe. Cantitea maxima recomandata de colesterol este de 200 de miligrame (mg) pe zi.
  • Sare: este indicat sa se consume mai puțin de 2.300 mg de sare pe zi. Medicul poate sugera consumul unei cantitati chiar mai mici in cazul tensiunii arteriale ridicată.

Consumul de alcool duce la hipoglicemie

De asemenea, este important de mentionat ca in cazul pacientilor cu diabet care utilizeaza insulina, obligatorie in diabetul zaharat de tip 1, sau urmeaza un tratament care măreste cantitatea de insulina produsă de organism, consumul de alcool poate determina un nivel scazut de zahar in sange sau hipoglicemie. Acest lucru este valabil mai ales cand nu s-a urmat regimul alimentar conform indicatiilor de mai sus.

Specialistii avertizeaza ca in cazul in care s-a consumat alcool, injecția de urgență cu glucagon nu va ajuta la reglarea glicemiei. În mod normal, glucagonul ar declanșa eliberarea zahărului din depozitele hepatice – dar atunci cand se consuma alcool acest sistem este blocat. Singurul ajutor in acest caz poate veni din partea unui medic de urgență care injectează zahar direct în sânge.

Asadar consumul de alcool in diabet trebuie evitat, iar in cel mai rau este mai bine să mananci ceva inainte de a consuma alcool.

Când trebuie să mănânci dacă ai diabet zaharat

Când trebuie să mănânci dacă ai diabet zaharatUnele persoane cu diabet trebuie să mănânce aproximativ la aceeași oră în fiecare zi, in timp ce altele pot fi mai flexibile in privinta orelor de masa.

În funcție de medicamentele pentru diabet sau de tipul de insulina utilizat, este posibil să fie necesar conumul aceleiași cantitati de carbohidrați în fiecare zi, la aceeași oră. In cazul in care se administreaza insulina imediat inainte de masa, programul poate fi mai flexibil.

In cazul in care se ia insulina sau anumite medicamente pentru diabet și se sare sau întârzie o masă, nivelul de zahar din sange poate scădea prea mult. De aceea se recomanda ca, in functie de tipul diabetului – diabet de tip 1 sau diabet de tip 2 – persoana in cauza se consulte un specialist pentru determinarea unui regim alimentar care sa defineasca ce si câte alimente și trebuie consumate în fiecare zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *