Articol promotional Acest post conține linkuri afiliate

Dieta vegana și dieta vegetariană – care este diferența


În ultimii ani, tot mai multe persoane și-au schimbat felul in care consuma alimente, eliminand tot mai mult din dieta produsele de origine animala, precum carnea, lactatele, ouale etc. Acest lucru a facut accesul la preparatele vegetariene sa devina tot mai usor, mai ales în orașele mari unde sunt sunt locuri speciale pentru astfel de consumatori.

Termenii de dieta vegană și dieta vegetariană pot fi derutanti pentru multi oameni, fiind concepte relativ noi care vin mână în mână și cu un stil de viață diferit, mai conștient sau mai sănătos decât de obicei.

Dieta vegană și dieta vegtariană: principala diferență

Dietele vegane și vegetariene au devenit populare de ceva vreme din mai multe motive. Fie datorita empatiei față de animale, fie datorita preocupărilor legate de viitorul planetei, vegetarianismul și veganismul fac deja parte din cultura noastră și există din ce în ce mai multe opțiuni care facilitează practicarea acestor stiluri de viata.

Adesea, însă, există tendința de a compara dieta vegană cu cea vegetariană: uneori termenii sunt confuzi sau se suprapun, dar există o diferență foarte importantă între cele două diete:

Vegetarienii sunt oameni care nu consuma produse de provenienta animala, acest lucru însemnand ca majoritatea celor care urmeaza o dieta vegetariană nu mănâncă carne, produse din vânat, pește sau crustacee. Dietele vegetariene conțin diferite tipuri de legume, cereale, leguminoase, nuci și semințe. Între timp, includerea lactatelor și a ouălor este în general acceptată, deși depinde și de tipul de dietă pe care fiecare vegetarian o urmeaza. Mulți vegetarieni nu consuma produse de origine animala din motive etice pentru că nu doresc ca animalele să fie torturate și ucise pentru a fi consumate de catre ei.

Cei care au optat pentru o dieta vegana, în schimb, interzic toate tipurile de carne, pește, fructe de mare și, de asemenea, toate produsele de origine animala, precum laptele, ouăle și brânza, mierea și coloranții alimentari de origine animală. Deoarece este dificil pentru oamenii să evite toate produsele de origine animală din lumea noastră, veganii adesea susțin și din punct de vedere politic și social că, de exemplu, companiile folosesc alternative vegane.

Asadar, diferențele dintre vegetarieni și vegani nu se limitează doar la dietă. Daca urmezi o dieta vegana, ai mai multe șanse să extinzi aceste principii pe cât posibil catre alte domenii ale vieții precum îmbrăcămintea, cosmeticele și obiectele de zi cu zi. De asemenea, dacă te consideri vegan, în mod normal nu folosești un produs care este fabricat din ingrediente de origine animala. Adeptii dietei vegane tind să nu folosească lână, mătase sau blană, nu cumpără produse din piele, nu folosesc produse cosmetice care au fost testate pe animale etc.

Dieta vegana sau dieta vegtariană: ce alegem?

Atat dieta vegana, cat si dieta vegetariană pot fi viabile și sănătoase deoarece se bazează pe alimente de calitate și preponderent manipulate sau preparate acasă. Indiferent fata de care dintre cele două diete simtim o inclinare mai mare, ar trebui să tinem cont de echilibrul de vitamine, proteine, fibre magneziu, calciu, omega 3, fier, iod si mai ales vitamina b12, incercand sa integram mereu toate grupele de alimente pentru o buna functionare fizica si psihica.

Asadar, ideal este să ne îndreptăm mereu spre o dietă care să ne ofere un echilibru nutrițional, capabil să răspundă cerințelor noastre nutriționale.

Pe ce se bazeaza dieta vegana?

O dietă vegană, adică un meniu complet fără produse de origine animala, implică o foarte bună cunoaștere a alimentelor și nutriției și o oarecarea doză de creativitate pentru o compoziție bună a alimentelor pe bază de plante, dar și abilități de preparare a mancarii.

Fără alimente de origine animala, din meniu lipsesc furnizori importanți ai unor vitamine și minerale. Acest lucru este valabil mai ales pentru vitamina B12, vitamina B2 și calciu. În plus, blocurile proteice importante (aminoacizi) pot lipsi, deoarece nu se găsesc în fiecare sursă de proteine ​​vegetale. O aprovizionare adecvată poate fi realizată numai prin combinarea diferitelor alimente, cum ar fi cerealele cu leguminoase.

Veganii sunt, de asemenea, un grup de risc pentru deficitul de iod. Se recomanda consumul de sare de masa iodata. De asemenea, ar trebui să se acorde atenție consumului de alimente bogate in seleniu. De exemplu, nucile braziliene conțin mult seleniu.

Ca vegan, este, asadar, important de stiut ce alimente sunt folosite pentru a oferi organismului suficientă energie. Simptomele de deficit și bolile legate de dietă pot fi astfel evitate.

Ce consumă vegetarienii?

Vegetarianismul vine într-o mare varietate de forme. Majoritatea vegetarienilor mănâncă în principal alimente pe baza de plante și, în funcție de formă, consumă și miere, ouă, lapte și produse lactate.

Cu toate acestea, toți vegetarienii evită carnea și toate produsele făcute din ea: vegetarienii lacto-ovo nu mănâncă carnea sau peștele, pe cand lacto-vegetarienii evită chiar și ouăle, iar adeptii dietei ovo-vegetariana se descurcă fără carne, peste, lapte și produse lactate.

Ce consumă veganii?

O dieta vegana, lipsită de produse de provenienta animală poate fi extrem de versatilă și deschide o lume de posibilități culinare noi și delicioase. Gama de alimente disponibile pentru consumatorii de diete vegane include, printre altele:

  • Fructe și legume precum mere, nectarine, fructe de pădure, banane, pepeni, portocale si alte fructe proaspete; roșii și varză, dovleac, usturoi, măsline, sfeclă roșie și broccoli. Aceste alimente sun surse importante de vitamine, minerale, fitochimice și fibre.
  • Leguminoase precum linte, mazare, fasole, soia si lupinii sunt o sursa majora de proteine.
  • Cereale integrale cum ar fi ovăz, secară, speltă, grâu, orz, mei și orez, pâine integrală, precum și pseudo-cereale precum quinoa și hrișcă – toate oferă carbohidrați complecși, fibre și substanțe fitochimice.
  • Nuci și semințe precum semințele de in, nucile, migdalele și semințele de cânepă oferă atât grăsimi sănătoase, cât și alți nutrienți valoroși.
  • Alternative de carne vegană precum burgeri vegani, șnițel și cârnați sunt, de asemenea, disponibile în multe variante – de exemplu pe bază de soia și tofu, seitan sau lupini.
  • Alternative de lapte vegan: Există diverse alternative pe baza de plante pentru lapte, iaurt sau brânză. Acestea se bazează adesea pe soia, nuci sau cereale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *